Skupština neće biti raspuštena ove nedelje

Izvor: RTK2/Koha ditore (tekst je izvorno preuzet i nije lektorisan)

Ne očekuje se da će ove nedelje biti stvoreni uslovi za prevremene izbore. Rukovodstvo će se sastati u ponedeljak da odredi dnevni red za sledeće zasedanje skupštine. Premijer Tači je tražio da ono na dnevni red za glasanje stavi ustavne izmene kojima se formira FAK. Ali, na tom putu kao prepreku vidi DSK, prenosi ”Koha ditore”.

Skupština neće biti raspuštena ove nedelje pošto nije ispunila sve što je planirano glasanjem u sredu za Specijalni sud i za produžetak mandata EULEX-a. Pre raspuštanja, Vlada pokušava da provuče i ustavne izmene za formiranje Oružanih snaga Kosova (FAK).
 
Premijer Hašim Tači je u sredu naglasio da manjinske zajednice sada ne predstavljaju prepreku za usvajanje amandmana koji se odnosi na ove snage i koji je dobio i zeleno svetlo Ustavnog sduda.
 
U neformalnom autorizovanom razgovoru, Tači je rekao da jedinu prepreku predstavlja Demokratski savez Kosova, najača opoziciona partija. 
 
Po premijerovim rečima, manjinske zajednice su prihvatile srednje rešenje koje je povezano sa rezervisanim mestima u Skupštini kao uslov da glasaju za FAK, ali DSK nije pokazala spremnost da prihvati ovaj kompromis.
 
U prvim komentarima posle usvajanja zakona o Specijalnom sudu, ističe se o da će posledice biti mnogobrojne i da su oni koji su glasali ZA pokazali veliko licemerstvo.
 
U komentaru pod naslovom “Tačijev sud”, glavni i odgovorni urednik “Kohe ditore” Agron Bajrami kaže da priča oko Specijalnog suda nije završena skupštinskim glasanjem, ona je juče samo počela, a posledice su mnogobrojne kao i lekcije koje treba izvući iz skupštinskog zasedanja. 
 
“Tokom ovih dana je rečeno mnogo toga na mestu i ono što nije na mestu, tako da, pošto su ”narodni predstavnci” rekli svoje, ne ostaje mnogo toga što bi se dodalo u vezi Specijalnog suda. Vreme će pokazati koji će biti stvarni i pravi efekti ove odluke, posebno kada pred Specijalnim sudom budu podignute optužnice, pošto ne verujem da je čitav ovaj medjunarodni pritisak za osnivanje suda uverio bilo koga na Kosovu da će američki istražitelj Klint Viliamson zaključiti istragu bez podizanja ijedne optužnice”, navodi Bajrami. 
 
Po njemu, to je možda i razlog zbog koga je vladajuća partija još juče tražila od Skupštine da se usvoji zakon o finansijskoj pomochi budućim optuženima u Specijalnom sudu iz budžeta Kosova i to na takav način kao da u redovima vlasti sada več znaju i ko će biti optužen u tom procesu. 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.