Skupština Kosova sutra u 11 o vladi Avdulaha Hotija

Foto: KoSSev

Plenarna sednica Skupštine Kosova na kojoj će se glasati o predlogu vlade Avdulaha Hotija (LDK) zakazana je za sutra u 11 časova, potvrdio je šef parlamentarne grupe LDK, Arben Gaši.

Plenarna sednica ima samo jednu tačku dnevnog reda – izjašnjavanje o predlogu vlade Avdulaha Hotija.

Hoti, novi mandatar kosovske vlade, ukoliko njegova vlada dobije potrebnih 61 od 120 glasova kosovskih poslanika, preuzeće kabinet od Aljbina Kurtija, lidera LVV. Hoti je do 25. marta, kada je izglasano nepoverenje koalicionoj vladi LDK i LVV i to na predlog njegove stranke obavljao dužnost zamenika premijera.

Sa mesta potpredsednika vlade Kosova smenio ga je upravo Kurti.

Hoti je član predsedništva LDK, a u vladi LDK-PDK formiranoj 2014. obavljao je dužnost ministra finansija do 2017, dok je u mandatu prošle vlade kada je LDK bila u opoziciji, bio šef poslaničke grupe LDK.

LDK je uverena da za sutra ima dovoljan broj glasova, nova „Vlada dijaloga“ smeniće „Vladu nade“ izveštavaju prištinski mediji. S druge strane, LVV novu vladu naziva „Tačijevom vladom“.

Kurtijev kabinet: Hotijeva vlada nelegitimna

Na vest o zakazivanju sednice Skupštine Kosova stigla je reakcija i iz Kurtijevog kabineta.

„Svaka vlada u kojoj nije pobednik izbora koja je u suprotnosti sa voljom naroda, nije legitimna,“ napisao je njegov savetnik, Erzen Vranići na Fejsbuku.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.