Skupština Kosova ratifikovala SSP: "Nihilistički potez opozicije ne umanjuje važnost istorijskog dostignuća"

Sa 86 glasova "za" Skupština Kosova je upravo ratifikovala Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju između Kosova i Evropske unije, preneli su kosovski mediji. Ratifikacija je protekla bez prisustva kosovske opozicije, a u prisustvu kosovske predsednice, Atifete Jahjage.

"Bez prisustva opozicije, glasano je za SSP," prenela je Koha, dodajući da je u sali bilo prisutno 87 poslanika. 

Poslanici Samoopredeljenja, Alijanse za budućnost Kosova i Inicijative za Kosovo su ranije, pre glasanja, a nakon govora šefova njihovih poslaničkih grupa, napustili salu. Jedini koji je od poslanika opozicije ostao u sali bio je Iljir Deda iz Samoopredeljenja. 

Za SSP su glasali i poslanici Srpske, preneli su beogradski mediji, dok je šef poslaničke grupe ove stranke, Slavko Simić, ranije za kosovske medije izjavio da Sprska smatra da je SSP veoma važan za Kosovo i region. 


Tači čestitao: Nihilistički potez opozicionih stranaka ne umanjuje važnost "istorijskog dostignuća"

"Čestitke svima za ratifikaciju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, prvog ugovornog sporazuma između Republike Kosovo i Evropske unije. Ovaj radostan događaj označava dugo očekivani uspeh za Kosovo u ispunjavanju težnje našeg naroda za integraciju u Evropsku uniju. Žalim zbog odlaska opozicionih stranaka iz sale tokom procesa glasanja, ali u svakom slučaju sam ubeđen da ovaj nihilistički potez uopšte ne umanjuje važnost ovog istorijskog dostignuća spoljne politike naše zemlje," napisao je ministar spoljnih poslova Kosova, Hašim Tači, na svom Fejsbuk profilu nakon ratifikovanja SSP-a.

Kosovska opozicija je ranije najavila da neće bojkotovati današnju sednicu, da bi, međutim, juče zvanično potvrdili da će to ipak uraditi, a uprkos otvorenom pismu predsednika Skupštine Kadrija Veseljija i pozivu da "zajedno unaprede Republiku Kosovo". 

SSP je potpisan 27. oktobra između Kosova i Evropske unije u Strazburu, a potpisivanju je, pored kosovskog premijera, Ise Mustafe, prisustvovao i kosovski ministar za evropske integracije, Bekim Čolaku, kao i evropski komesar za proširenje, Johanes Han i visoka predstavnica za spoljne poslove, Federika Mogerini. Mustafa je tada ocenio da je potpisivanje SSP-a "nakon proglašenja nezavisnosti najvažniji dan za Kosovo."


Poslanici opozicije gotovo mesec dana blokiraju sednice skupštine bacanjem suzavca u skupštinskoj sali, tražeći povlačenje sporazuma o Zajednici. Poslednja sednica je prekinuta, te zatim i nastavljena kasno u noć 24. oktobra, bez poslanika opozicije, u "improvizovanoj sali" u zgradi Skupštine. Iako su poslanici učestvovali na sednici u čijem je radu učestvovao i predsednik Austrije, Hajnc Fišer, kada su poslanici opozicije postavili transparente "Pažnja gospodine predsedniče, tamo sede korumpirani lažovi," Aljbin Kurti iz Samoopredeljenja je ranije poručio da će "suzavca biti na svim sednicama na kojima se pokušava da se normalizuje Zajednica".  


 Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.