Skot i Šib: Ozbiljno neslaganje između SAD i Nemačke po pitanju politike na Balkanu, daleko od istine

kajl skot i tomas šib
Foto: Wikipedia, CorD

Povodom teksta Blica u kojem je otkriveno da se bitka za premoć nad Evropom bije između Nemačke i SAD, a rasplet bi mogao da se desi baš na Kosovu reagovali su ambasadori Nemačke i SAD.

Ambasadori su u zajedničkoj reakciji naveli opšte tačke slaganja u politici prema Kosovu koje se tiču neophodnosti da se ukinu takse koje je Priština uvela na srpske i proizvode iz BiH, povratak za pregovarački sto, nastavak dijaloga i izbegavanje provokacija, ali se nisu konkretno osvrnuli na razlike po pitanju razgraničenja između Srba i Albanaca.

Zajedničku reakciju nemačkog ambasadora Tomasa Šiba i američkog ambasadora Kajla Skota prenosimo u celosti.

„Članak koji ste objavili na naslovnoj strani Blica 5. aprila je pokušao da ukaže na ozbiljno neslaganje između Sjedinjenih Američkih Država i Nemačke po pitanju politike na Balkanu. To je veoma daleko od istine. I SAD i Nemačka nastavljaju da podržavaju dijalog koji se vodi pod okriljem EU. Posvećeni smo cilju postizanja pravno obavezujućeg i sveobuhvatnog sporazuma o normalizaciji odnosa između Prištine i Beograda koji je primenljiv i doprinosi regionalnoj stabilnosti. Saglasni smo da bi obe strane trebalo da se trude da uklone prepreke, izbegavaju međusobne provokacije i vrate se pregovorima uz spremnost na postizanje sporazuma. U tom smislu i SAD i Nemačka smatraju da bi Priština trebalo da ukine takse na robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine, i opredeljene su da i dalje daju podršku nastojanjima koja vode dijalogu, pomirenju i miroljubivim odnosima između svih zemalja zapadnog Balkana“, navodi se u zajedničkom reagovanju koje potpisuju Šib i Skot.

Podsetimo, „Blic“ je juče objavio da jedna od najmoćnijih zemalja na svetu i svakako najmoćnija država Evropske unije imaju dijametralne stavove po pitanju rešavanja kosovskog problema. Nemačka ne odustaje – Kosovo je za njih nezavisna država i daljeg razgovora na temu promene granice nema. To su predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću pre tri dana poručili i poslanici u nemačkom Bundestagu.

Dok su Nemci striktni, Amerika bi podržala neko novo rešenje. Za Vašington bi razmena teritorija bila idealna – naveo je Blicov sagovornik iz diplomatskih krugova.

Ostalo je još 10 dana da se postigne sporazum i trenutno je teško poverovati da će do toga i doći. Naime, 16. aprila se raspušta Evropski parlament. Ako do tada ne dođe do kompromisa, do kraja jeseni biće prazan prostor i ceo slučaj moraće da sačeka novu administraciju.

Pobeđuju nacionalističke struje pa je opravdan strah da se posle toga više nikome neće žuriti da se nađe rešenje za Kosovo – kaže izvor Blica.

Niko iz EU nije preterano optimističan da će pravno obavezujući sporazum biti gotov do kraja godine, ali – nade se ne odriču.

Blic

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.