Školarci sa Severa Kosova predstavili svoje izume: Od rasterivanja krtica, pametnih saksija do brave koja se otključava otiskom prsta

Osnovci i srednjoškolci sa Severa Kosova predstavili su ove nedelje svoje izume na koledžu IBCM u S. Mitrovici. Na njima je radilo više timova školaraca između 15 i 19 godina, dok je zadatak bio – kako unaprediti život ljudi. Svoje ideje mladi inovatori razvijali su uz pomoć mentora na radionicama u organizaciji NVO LINK iz S. Mitrovice. 

Jedan od najmlađih timova – „Young Guns“, koji čine gimnazijalac Relja Bulajić, i učenici osnovnih škola u Kosovskoj Mitrovici, Jovan Stojanović i Dimitrije Mirić, odlučio je da svojim izumom pomogne poljoprivrednicima. Oni su osmislili uređaj koji zvukom rasteruje krtice.

„Opredelili smo da pomognemo našim poljoprivrednicima koji se jako trude da nam proizvedu hranu, ali im u tome smetaju krtice. To je jedan od glavnih problema danas, tako da smo mi uspeli da rešimo taj problem, ne ubijanjem krtica, zato što je ona zaštićena vrsta, već teranjem jakim zvucima“, kaze za KoSSev mladi inovator iz Kosovske Mitrovice, Relja Bulajić.

Potom je i objasnio kako njihov izum funkcioniše.

„Prvo nalazimo tunele i unutra stavljamo senzor za bilo koji zvuk koji se desi u zemlji, to su uglavnom krtice, i onda se pojačava velika frekvencija zvuka koja ih tera odatle“.

Kaže da je domet njihovog proizvod čak pola hektara, ali da, u zavisnosti od cene, moguće je unaprediti proizvod da učini „krtica free“ područke i na nekoliko hektara.

Među inovativnim idejama koje su ugledale svetlost dana je i pametna saksija. Ovaj prototip napravili su takođe gimnazijalci – Luka Prlinčević, Mihajlo Đorđević, Milica Miljković i Teodora Spasojević.

„Naš projekat funkcioniše tako što su senzori povezani i zadaju određene komande, kao što, na primer, imamo senzor za vlagu zemljišta koji proverava da li je ono dovoljno vlažno, i ako nije, šalje podatke da pumpa pusti vodu i navodnjava ga“, kazali su tokom prezentovanja školarci.

Smatraju da je pametna saksija idealan poklon za supruge, majke bake, ali i sve ljubitelje cveća.

Iako je reč o prototipu, cena je već definisana – ona iznosi 50 evra, a kupci imaju mogućnost da odaberu jednu od više biljaka.

Treća grupa gimnazijalaca osmislila je ideju koja će se dopasti svima onima koji su zaboravni.

Reč je o bravi koja se otključava na otisak prsta.

„Ključeve stalno gubimo, a otisak prsta uvek nosimo sa sobom“, poruka je mladih inovatora.

Glavno tržište za svoj proizvod vide u hotelijerstvu, ali i za stanove koji se daju u zakup, za sada, samo u inostranstvu.

Brava je zamišljena tako da kada gost dođe u hotel, on utisne otisak prsta, kojim će moći da otvori vrata svoje sobe, međutim, to nije sve.

„Brava radi na otisak prsta, ali, ako neko drugi želi ući, dobiće svoj pin koji će moći da se koristi“, poručili su.

Iako je reč o tehnologiji koja nije toliko zastupljena u našim krajevima, uvereni su da će „luksuz“ jednog dana postati stvar koju svi koriste.

Učenici Ekonomsko-trgovinske škole i Tehničke škole „Mihailo Petrović Alas“ u K. Mitrovici, Ljubiša Bogosavljević, odnosno, Ognjen Radenković, osmislili su „lenju olovku“ koja piše umesto vas.

Njenu upotrebu vide uglavnom u većim korporacijama u kojma se dnevno potpisuje veći broj dokumenata. Kao prednost, ali i manu ovog proizvoda vide to što bi na taj način putem mašine mogli da se potpisuju dokumenti u ime osobe koja nije tu.

Osim toga, ciljna grupa za ovaj proizvod su i autori čestiki i pozivnica, umesto kojih bi „lazy pan“ odradila ručno pisane radove, ali i kažu da bi njome mogle da se precrtavaju slike sa računara.

Tri gimnazijalca – Jovan Vlajović, Martin Kragović i Filip Koneski, došli su na svoju ideju dok su sedeli u kafiću sa slabom ventilacijom i mnogo pušača.

Osmislili su proizvod kojim će se unaprediti rad ventilacionog sistema, upravo u ugostiteljskim objektima.

Reč je o senzoru koji je povezan sa ventilacijom i koji detektuje duvanski dim u prostoriji.

U slučaju da ima dima, ventilacija će raditi, a ukoliko ga nema, neće – jednostavna je formula mladih inovatora.

Osim što se na ovaj način štiti zdravlje ljudi, ujedno se štedi potrošnja energije, te će računi za struju takođe biti niži, poručili su.

Svoj proizvod je prezentovala još jedna grupa gimnazijalaca – sedamnaestogodišnje Tea Savić i Jovana Božović.

Reč je o auditivnoj igri memorije za decu pod nazivom TeDi.

Proizvodi koji su prezentovani na IBCM-u ugledali, su svetlost dana kroz projekat Lokalne inicijative Link – Blink Space.

„Projekat Blink Space započet je prošle godine, u trenutku u kom smo sada je pri samom kraju, a za to vreme smo odradili stvarno puno stvari za mladež, za ove srednjoškolce sa kojima sarađujemo. Imali su prilike da se susretnu sa jako velikim velikim brojem stručnjaka, mentora, imali su obuku iz robotike, imali su prilike da čuju kako je to biti preduzetnik i šta je potrebno za razvijanje nekog biznisa“, kazala je za KoSSev, Marija Jaćimović iz Local initiative LINK.

Kako navodi osnovci i srednjoškolci koji su učestvovali u projektu, gledali kako da unaprede svoje okruženje.

„Zaista su se fokusirali na neke važne teme, a nisu morali da odu predaleko, već su se samo osvrnuli na svoju okolinu“, dodala je Jaćimović.

Osim osmišljavanja i izrade proizvoda, cilj radionica bio je i buđenje preduzetničkog duha u polaznicima.

„Zaista smo hteli da ih na neki način osvestimo da nije bitno da imaju veliki broj godina kako bi krenuli da razmišljaju o inovacijama, o problemima u društvu i stvarima koje i te kako mogu da promene. Osnažujemo ih da krenu da razmišljaju u pravcu biznis plana i da krenu da razmišljaju o svim potencijalnim poteškoćama, problemima i prednostima koje mogu da ih zadese kad krenu da sprovode taj njihov plan“, zaključila je za KoSSev Marija Jaćimović iz Local initiative LINK.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.