Škola evropskih integracija: Prijave za novi ciklus predavanja

Oni koji žele da saznaju na koji način funkcioniše Evropska unija, njena politika proširenja i ekonomija, imaće priliku da to i učine u novom, trećem po redu, ciklusu predavanja u okviru Škole evropskih integracija u Kosovskoj Mitrovici. Pravo učešća imaju službenici institucija i institucija lokalne samouprave, rukovodioci organizacija civilnog društva, predstavnici medija i poslovnog sektora, kao i studenti sa Severa Kosova. Krajnji rok za prijavu je 10. maj, a program će trajati upravo od maja do decembra. Školu organizuje Kosovska fondacija za otvoreno društvo u saradnji sa nevladinom organizacijom "Aktiv" i Evropskim pokretom u Srbiji. 

Program osnovnog modula biće sproveden kroz 40 časova predavanja organizovanih na srpskom jeziku, koje će voditi, kako navode organizatori, renomirani stručnjaci iz oblasti evropskih integracija i sadžaće četiri programske oblasti – uvod u institucije, procedure i pravo Evropske unije; politika proširenja Evropske unije; ekonomija Evropske unije i posebne politike.

Predavanje Augustina Paljokaja

Program Škole evropskih integracija biće otvoren regionalnim seminarom u Kosovskoj Mitrovici, koji će se baviti opštim okvirom i kontekstom organizacije ovakvog vida obuke i obrazovanja. Jedan od prvih događaja biće, takođe, održan 11. maja, kada će biti organizovano  predavanje novinara i dopisnika kosovskog lista "Koha ditore", Augustina Paljokaja, na temu "Odnosi Kosovo – EU: Perspektiva iz Brisela".

Predavanje će se održati u prostorijama CEC (Centar građanske energije) u ulici Kralja Petra 183a u Severnoj Mitrovici sa početkom u 16:00 i trajaće do 17:30.


Kako poslati prijavu za Školu EU integracija

Zainteresovani kandidati mogu da se prijave:

– elektronskim putem – slanjem biografije i popunjene prijave (koju možete preuzeti OVDE) na: sei@ngoaktiv.org i

– lično, dostavljanjem biografije i popunjene prijave (koju možete preuzeti sa linka iznad) Aktivu, u ulici Kralja Petra I 183a, u Severnoj Mitrovici (nekadašnja zgrada Međunarodnog poslovnog koledža – IBCM)

Rok za prijavu je 10. maj 2016, u 17:00.

Predviđeni su i seminari koji će se održati u Kosovskoj Mitrovici, kao i studijska putovanja i posete Beogradu i Prištini, a biće organizovana i serija otvorenih predavanja eminentnih stručnjaka i zvaničnika EU namenjenih široj javnosti, navode organizatori. 

Pored znanja o istorijatu, ideji, institucionalnom i pravnom okviru, aktuelnom procesu proširenja i ulozi EU na globalnom nivou, odabrani kandidati će imati priliku i da savladaju specifične veštine kao što je pisanje projekata za EU fondove, te će nakon obuke, ovi polaznici moći samostalno i da koriste pristup logičke matrice kao sredstvo za pripremu i analizu projekata finansiranih iz EU fondova. Istovremeno, dobiće savete za finansiranje i unapređenje sopstvenih unapred dostavljenih projektnih ideja na kojima će moći da rade nakon završetka dvodnevne obuke.

Konkurs je otvoren za sve zainteresovane, a prednost tokom selekcije imaće zaposleni kandidati koji budu dokazali da im pohađanje ove škole može koristiti u obavljanju svog svakodnevnog posla u organizaciji, ili instituciji u kojoj rade. 

Prethodni ciklus predavanja održan je tokom prošle godine, kroz dva modula – osnovni i napredni, koji je zvanično završilo 42 učesnika. 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.