Skočila cena goriva na Kosovu, na Severu za sada samo oscilira?

Benzin nafta pumpa gorivo
FOTO: KoSSev

Cene goriva na pojedinim pumpama na Kosovu skočile su u poslednih par dana, potvrdio je predsednik Asocijacije naftnih derivata Kosova, Fadilj Berjani (Fadil). Međutim, kako saznajemo na jednoj benzinskoj pumpi na Severu Kosova, za sada nema poskupljenja goriva, već cena samo oscilira.

Fadilj Berjani potvrdio je danas za Reporteri da se sada cena dizela na Kosovu kreće od 0.94 do 1 evra, a benzina od 0.95 do 1.1 evro. Navodi da je do uvećanja cena došlo na međunarodnom tržištu, a da cenu određuje berza i nivo proizvodnje organizacije OPEC.

Prema podacima koje je Berjani izneo 9. januara, cena dizela kretala se od 0.89 do 0.96 centi, a benzina od 0.90 do 0.97 cent.

„Usled pandemije umanjena je proizvodnja od strane proizvodne organizacije OPEC i imamo povećanje cena“, izjavio je Berjani.

On tvrdi da Kosovo još uvek ima najbolju cenu goriva u regionu, osim Severne Makedonije koja ima akcizu nižu za 0.22 centa.

Međutim, predsednik Asocijacije naftnih derivata Kosova upozorava na nova poskupljenja, a upravo zbog toga što je organizacija OPEC smanjila proizvodnju.

Sa druge strane, na jednoj pumpi na Severu Kosova saznajemo da za sada, nema poskupljenja cene goriva, već da cena oscilira, što je, kako nam je rečeno, uobičajeno. Reč je o oscilacijama od jednog do dva dinara.

Izvor KoSSev-a navodi da je vrlo moguće da je južno od Ibra došlo do poskupljenja i većih oscilacija, a upravo zbog većeg prometa i potrošnje.

 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.