Berjani: Očekuje se porast maloprodajne cene goriva na Kosovu

Benzin nafta pumpa gorivo
FOTO: KoSSev

Izvor: Indeksonline (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

U poslednje vreme primetan je rast cena goriva. Predsednik Asocijacije naftnih derivata Kosova, Fadilj (Fadil) Berjani kaže da se građanima nude cene najniže u regionu, sa izuzetkom Severne Makedonije.

„Trenutno su cene u zemlji približno – dizel od 0.89 do 0.96 centi, benzin od 0.90 do 0.97 cent. Cene u Albaniji su ovakve – dizel od 1.24 i benzin 1.25“, rekao je Berjani za Indeksonline.

„Građani Kosova imaju najniže cene u regionu, izuzev Severne Makedonije koja ima akcizu nižu za 0.22 centa. Veleprodajne cene rastu, ali maloprodajna se ne kreće. U narednim danima očekuje se porast maloprodajnih cena“, dodao je on.

Berjani sugeriše da se u narednim danima očekuje izraženiji rast cena, jer postoje kretanja na međunarodnim tržištima, pa se očekuje da će se to odraziti i na našu zemlju.

„Trenutno su cene ovakve, ali se narednih dana očekuje porast cena. Povećanje cena diktiraju Berza i proizvodna organizacija OPEC. Poznato je da je proizvodna organizacija smanjila proizvodnju i automatski imamo porast na svetskim tržištima, a to se odražava i na Kosovo“, dodao je on.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.