Skijaši sa Kosova na zimskim Olimpijskim igrama Peking 2022

konferencija
FOTO: economiaonline.com

Izvor: Koha (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Olimpijski komitet Kosova (KOK) održao je prezentaciju olimpijskog tima Kosova koji će otputovati na zimske Olimpijske igre u Pekingu – „Peking 2022“.

Predsednik KOK-a, Ismet Krasnići (Krasniqi), je ovom prilikom rekao da će se Kosovo po prvi put predstaviti sa dvoje sportista.

„Ovo je drugi put da učestvujemo na ovim takmičenjima. Aljbin (Albin) i Kijana (Kiana) će nas predstavljati na važnim utakmicama. Aljbin će se takmičiti u četiri discipline, a Kijana u velikom slalomu i prva je žena sa Kosova u ovoj disciplini. Ponosni smo što smo među 90 država učesnica s obzirom da 105 država nije dostiglo normu. Ovo je za nas veliko dostignuće. Još jedan važan detalj je da će zastavu na ceremoniji otvaranja nositi Aljbin Tahiri. Naša očekivanja u Pekingu nisu kao u Tokiju, sada se zna da je jaka konkurencija u skijanju. Dobar plasman takmičara biće veliki uspeh za Kosovo. Tim putuje sutra, a ostatak ide drugog februara“, rekao je Krasnići.

Na konferenciji nije prisustvovala skijašica Kijana Krieziu (Kryeziu) koja će učestvovati na ovim igrama, dok je Besim Aljiti (Aliti), generalni sekretar KOK-a, ovo odsustvo opravdao zdravstvenim stanjem.

„Za nas je istorijski trenutak da ćemo učestvovati na ovim igrama. Izvinjavam se u ime Kijane Krieziju jer se juče nije osećala dobro, zato danas nije sa nama, nismo hteli da rizikujemo“, rekao je Aljiti.

Miljaim Keljmendi (Milaim Kelmendi), predsednik Skijaškog saveza Kosova, rekao je da Kosovo i ovaj savez po drugi put prave istoriju.

„Prvi je bio Pjongjangu, a sada Peking. Ovog puta pišemo priču, jer učestvujemo sa dva takmičara, među kojima je i prva atletičarka sa Kosova. Ustvari, imamo pet takmičara koji su ušli u olimpijsku normu, ali ova dvojica su imala najbolje rezultate i biće deo Olimpijade. Uspeli smo da budemo među mnogim zemljama i to me čini ponosnim. Verujem da će dati sve od sebe da uspeju. Ako uđemo među 30 najboljih, to će nam biti kao srebrna medalja“, rekao je Keljmendi.

Bujar Turjaka, šef misije, rekao je da će Aljbin Tahiri početi treninge po dolasku u Peking.

„Sve pripreme za pokret su spremne. Aljbin će prvo početi sa treninzima, a Kijana kasnije“, rekao je Turjaka.

Trener Agim Pupovci potvrdio je da je prošlog leta radio sa kandidatima za Zimske olimpijske igre.

U međuvremenu, skijaš koji će se takmičiti, Aljbin Tahiri rekao je da se oseća ponosno što će se takmičiti sa zastavom Kosova.

„Veoma sam ponosan što predstavljam Kosovo u Pekingu. Hvala KOK-u i savezu što su mi dali još jednu šansu. Uvek se osećam ponosno kada se takmičim sa zastavom Kosova. Nekada sam bio sam, a sada sam sa Kijanom i nadam se da ćemo u budućnosti imati još više takmičara“, rekao je Tahiri.

Generalni sekretar KOK-a, Besim Aljiti (Aljiti), najavio je na kraju konferencije da će svaki sportista koji bude pozitivan, biti izolovan na tri nedelje i da zbog kovida moraju imati mnogo ograničenja i da moraju biti oprezni.

„Moramo da budemo veoma oprezni jer organizatori, ako sumnjaju, mogu da izoluju sportistu na pet dana, čak i ako se pokaže da je negativan. Dakle, misija naših sportista biće da ostanu negativni tokom Olimpijade. To je izazov, ali nadam se da ćemo ga uspešno proći“, zaključio je on.

Zimske olimpijske igre održaće se od 4. do 20. februara u Pekingu.

 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.