Širom Eparhije svečano proslavljen praznik prenosa moštiju Svetog Nikolaja Mirlikijskog

Sveti Nikola Eparhija
FOTO: Eparhija raško-prizrenska

Praznik prenosa moštiju Svetog Nikolaja mirlikijskog, danas je svečano proslavljen širom Eparhije raško-prizrenske, dok je posebno bilo svečano u Visokim Dečanima. Proslavi je prisustvovao veliki broj vernika iz centralne Srbije, saopštili su iz Eparhije.

U manastiru Gorioč kod Istoka, u crkvi posvećenoj Svetom Nikoli, protosinđel Danilo i jeromonah Kirilo, danas su zajedno sa sestrama i igumanijom manastira mati Martom, kao i sa vernicima iz Istoka i okoline, svečano proslavili svog zaštitnika.

Takođe, Sveti Nikola je proslavljen u Kosovu Polju, Banjskoj kod Vučitrna, u selu Sredska kod Prizrena, u Novom Pazaru i u Prištini.

Liturgijom i rezanjem slavskog kolača u crkvi Svetog Nikole u Prištini obeležena je hramovna slava.

Liturgiju su služili sveštenici Svetislav Trajković, Staniša Arsić i Zoran Gođevac.

Vernicima se obratio otac Staniša Arsić, koji je govorio o ulozi naroda u očuvanju crkava i manastira na Kosovu.

“Nemoj da dozvolimo da zaćute zvona u ovoj svetoj crkvi, nemoj da dozvolimo da zaćuti Sveta Liturgija u ovoj svetoj crkvi. Na nama je sada, na našim potomcima kasnije da to očuvamo, održimo, jer sve dok se čuje glas našeg jezika u ovom gradu i dok se čuje zvono sa ove svetinje znajte da ništa nije izgubljeno”, kazao je o. Staniša.

Liturgiji je prisustvovao veliki broj vernika iz i okoline Prištine, a organizovano su došli i raseljeni iz Niša i Beograda.

Obeležavanju slave prisustvovali su i lokalni zvaničnici, među kojima i predsednica opštine Gračanica Ljiljana Šubarić i predsednik privremenog organa grada Prištine, Novak Živić.

Slava je proslavljena i u istoimenoj crkvi u Kosovu Polju gde su se okupili meštani susednih sela i preostali stanovnici ovog grada. Liturgiju je služio paroh Nikola Dragićević.

Praznik je proslavljen i u crkvi Svetog Nikole u Banjskoj kod Vučitrna.

Liturgiju je služio jerej Saša Mitrović, sekretar Eparhije, kao i protojerej Simo Čimburović, nadležni paroh.

Liturgiji je prisustvovao predsednik Srpske liste i ministar za zajednice i povratak u kosovskoj vladi, Goran Rakić, zajedno sa šefom poslaničkog kluba ove stranke Igorom Simićem, predstavnicima Kancelarije za KiM, načelnikom Kosovskog okruga Srđanom Popovićem, predstavnicima opštine Vučitrn i velikim brojem vernika.

Svečano je, navode iz Eparhije, bilo i u selu Sredska kod Prizrena.

Liturgiju je služio paroh prizrenski jerej Jovan Radić, a domaćin slave je ove godine bio Jovica Čukalović sa porodicom pokojnog Ivana Čukalovića iz zaseoka Milačiki. Za sledeću godinu kolač su preuzeli Tomislav i Velika Jeftić iz zaseoka Krajići.

Nakon Liturgije u hramu iz 16. veka, priređen je prigodan program, a potom i posluženje za okupljene.

Pročitajte još:

Praznik Sv. Nikole u Prištini: Dok se čuje zvono ove svetinje ništa nije izgubljeno; Liturgije i u K.Polju i Banjskoj

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.