Simptomi kovida kod vakcinisanih koji su se zarazili virusom

Foto: Shutterstock

Kako se SARS-CoV-2 razvijao, tako su se i simptomi kod ljudi koji su se zarazili menjali. Gubitak čula mirisa, na primer, nekada je bio jedan od značajnih pokazatelja kovida-19, ali je sada tek deveti najčešće prijavljeni simptom kod onih koji imaju infekciju i koji nisu vakcinisani.

Osim toga, simptomi se razlikuju i kod osoba koje su primile samo jednu dozu vakcine i kod onih koji su primili obe doze, pa se nakon toga zarazili, pokazala je nova studija iz Velike Britanije, prenosi N1 pisanje IFL Science.

Prema studiji, simptomi koji se najčešće javljaju kod nevakcinisanih osoba uključuju glavobolju, upalu grla, curenje nosa, temperaturu i uporni kašalj.

Simptomi nakon prve doze

Simptomi koji se javljaju kod osoba koje su primile samo jednu dozu vakcine slični su onima koji se javljaju kod nevakcinisanih osoba.

Oni uključuju glavobolju, curenje nosa, upalu grla, kijanje i kašalj.

Autori studije objašnjavaju da je kašalj koji ne prolazi sada među pet najučestalijih simptoma, ali da se kijanje i curenje nosa javljaju u većoj meri, iako se ranije smatralo da ovi simptomi nisu povezani sa ovom infekcijom.

Simptomi nakon druge doze

Simptomi koji se javljaju kod osoba koje su primile i drugu dozu vakcine uključuju glavobolju, curenje nosa, kijanje, upalu grla i gubitak čula mirisa.

Osobe koje su se zarazile nakon dve doze ističu da su im simptomi trajali znatno kraće, što ukazuje na to da su imali blaži oblik bolesti.

Istraživači navode da bi na promenu simptoma moglo uticati i to što se virus menja, ali i to što se sada zaražavaju prvenstveno mlađe osobe koje obično imaju blaže simptome bolesti.

Kako se dalje navodi, osobe koje su potpuno vakcinisane, odnosno osobe koje su primile obe doze, a koje su počele da kijaju bez posebnog razloga, trebalo bi da se testiraju na kovid, naročito ako živie, rade ili su na drugi način u kontaktu sa osobama koje su u većem riziku od ove bolesti.

N1Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.