Rašković: Lična dokumenta, uzurpirana imovina i nepoštovanje jezika najveći problemi Srba u Klini

U opštini Klina pripadnici srpske zajednice uglavnom žive u povratničkim selima u koja su se vratili nakon 1999. godine. Problemi sa kojima se suočava srpska zajednica su veliki, međutim ima i pozitivnih stvari koje su urađene u sredinama gde žive Srbi, kaže u intervjuu za Radio Goraždevac direktorka Kancelarije za zajednice i povratak u Klini, Silvija Rašković.

Rašković navodi da ima dosta pozitivnih primera kada je u pitanju odnos institucija i srpske zajednice, ali da je uzurpirana imovina jedan od glavnih problema sa kojim se suočavaju u ovoj opštini.

„Pozitivno je za javne radove koji su infrastrukturni kao put, osvetljenje, voda, to svima nama treba i nema izuzetaka, to je veoma pozitivno. Što se negativnih stvari tiče, imamo ih najviše oko imovine, jer neka imovina koja je zauzeta nije isplaćena, a nema političke volje da se to reši“, kazala je Silvija Rašković.

Što se tiče saradnje lokalnih i centralnih vlasti direktorka Kancelarije za zajednice u opštini Klina, Silvija Rašković ističe da sve to teče postepeno i da bi se trebalo više uraditi kako bi se saradnja poboljšala.

“Naša Kancelarija za zajednice i povratak u Klini trenutno najviše sarađuje sa ministarstvom za zajednice i povratak u Prištini. A kancelarija premijera sada je počela malo da sarađuje sa nama. Sa drugim organizacijama unutrašnjih poslova isto sarađujemo, međutim sve je to nekako traljavo. Trebalo bi malo više da sarađujemo, da bi to imalo odjeka za naše povratnike i za druge zajednice ovde“, kazala je Silvija Rašković.

Ističe da je glavni problem česta promena vlasti i da kancelarija koju predstavlja nije član Odbora direktora, koji donosi glavne odluke u opštini.

„Glavni problem je česta promena vlasti, direktorata i onda dok se taj direktor adaptira na novi posao dok pohvata sve konekcije sa nama već vreme prođe i ponovo dođe nova vlast i tako idu dani. Trebalo bi na zajedničkom nivou sa opštinom i naša kancelarija da bude uključena jer mi nismo deo borda. Na svaki sastanak koji gradonačelnik održava mi nismo pozvani. A to je mnogo veliki gubitak, posebno kada se radi o infrastrukturnim projektima. Imamo mogućnost da učestvujemo, ali nismo pozvani. Tek kada dođe do nekog problema kod nekog povratnika onda imamo mogućnost da učestvujemo, ali tada već bude kasno“, dodala je Rašković.

Poštovanje jezika u opštini Klina se u maloj meri primenjuje

Kada je u pitanju poštovanje jezika manjinskih zajednica u opštini Klina, direktorka Kancelarije za zajednice i povratak kaže da se srpski jezik koristi, ali da i tu postoje problemi.

„Građani se najviše žale na jezik i nekad imamo nedostatak informacija, sve postoji (u zakonu) ali nije u upotrebi. Znači ako izvadite izvod ili vam treba nešto više, uvek imate dvojezični formular, međutim to se ne upotrebljava, već je samo na albanskom. Naši su povratnici i navikli na tako nešto i onda im ni ne smeta. Međutim, treba podići svest i tražiti na maternjem jeziku“, kazala je Rašković.

Lična dokumenta veliki problem srpske zajednice

Problem sa ličnim dokumentima jedan je od većih problema sa kojim se suočava srpska zajednica na Kosovu, a takav problem imaju i u opštini Klina, kaže Silvija Rašković.

„Jedno od krucijalnih pitanja i najvećih problema je dokumentacija – to su izvodi, lične karte i državljanstva, jer svi oni koji su izbegli 99-te posle rata, a nisu dolazili dugo godina, izgubili su državljanstvo. Da bi ostvarili sve to, mora da im se napravi kuća, da imaju račun za struju da bi dobili državljanstvo. Mi tu mogućnost nemamo. Najčešće im treba ili da se prevede zemlja ili da se uradi zaostavština“.

Veliki broj slučajeva prenosa vlasništva srpske imovine bez znanja vlasnika

Još jedan veliki i ozbiljan problem, pored dokumenata, je i nelegalno prenošenje vlasništva zemlje i ostalih nepokretnosti u vlasništvu Srba, kaže Rašković.

„Drugi problem je to što se prevodi zemlja bez njihovog znanja. Na osnovu dva svedoka, gde ljudi nisu ni pozvani. Onda često od suda dobijamo zahteve da li se ta osoba nalazi tu. Ta osoba se recimo ne nalazi na našem spisku u bazi podataka kao povratnik. Ako se ne nalazi ovde, a vi radite nešto na njeno ime, vaša je dužnost da je tražite, a ne naša“, kazala je Silvija Rašković.

Smanjeno interesovanje za učešće u javnim raspravama opštine

U procesu donošenja odluka i izradi budžeta u opštini Klina ranije su učestvovali i građani iz svih zajednica, danas situacija nije takva, veliki broj građana je nezainteresovan za te procese, ističe Rašković.

„Sada smo imali raspravu o javnom budžetu, učestvovala je samo naša Kancelarija. Čak ni većinska zajednica nije bila zainteresovana. Pre dve godine kada smo imali tu raspravu, bila je organizovana za naše građane i povratnike u Vidanje. Tu je imalo efekta. Čak su neki predlozi koji su proizašli sa tog sastanka odrađeni. Sada je veoma slaba zainteresovanost. Ne mogu ništa da promene time, pa zato i ne dolaze“, zaključila je direktorka Kancelarije za zajednice u opštini Klina, Silvija Rašković.

Radio GoraždevacPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.