ŠIK – organizacija sa mnogo misterija: LDK odbila da potpiše inicijativu Samoopredeljenja za  istragu o njoj

Izvor: Gazeta Express (Tekst je izvorno preveden sa albanskog) 

I dalje nije jasno šta su tačno bile aktivnosti ŠIK-a.

Obaveštajne aktivnosti ove organizacije, ponekad pod znakom pitanja, često su izazivale sumnje naročito po pitanju funkcionisanja posle rata na Kosovu. Nema tačnog datuma ili godine kada je ova organizacija, formirana da Kosovu posluži za slobodu – počela sa operacijama.

Sa početkom rata na Kosovu, ŠIK je formirala svoju strukturu, na čelu je bio Kadri Veselji.

LDK odbila da potpiše inicijativu Samoopredeljenja za istragu ŠIK-a

Izvor: Gazeta Express/Koha (Tekst je izvorno preveden sa albanskog) 

Čak deset godina nakon nestanka, Kosovska informativna služba (ŠIK) i njen rad ostaju misterija ne samo za građane, već i za državne institucije.

Treći put Samoopredeljenje pokušava da sakupi potpise kako bi uklonilo dileme u vezi sa ovom organizacijom. 

Samoopredeljenje ima za cilj da pronađe odgovore na pitanja – koji je pravni osnov bio za aktivnosti ŠIK-a, koji su postupci i metode sakupljanja, klasifikacije i korišćenja informacija, kako su se finansirale aktivnosti zaposlenih u ŠIK-u, kome su bili odgovorni i o kome su njeni lideir izveštavali i gde je njena dokumentacija arhivirana.

Ove nedelje, Samoopredeljenje je i zvanično poslalo pisma parlamentarnim strankama – LDK-u, AAK-u i NISMA-i – da podrže inicijativu koja već ima 31 potpis.

Ali, LDK kaže da nema logike da se traži parlamentarna istraga u vreme kada je na vrhu zakonodavne vlasti nekadašnji šef ŠIK-a, Kadri Veselji.

Šef poslaničke grupe LDK-a, u Rubicon-u KTV-a, rekao je da bi istraga trebalo da se sprovede u narednom sazivu zakonodavne vlasti, kada u vlasti ne budu agenti ŠIK-a i kada ne budu imali vodeću ulogu u zemlji.

Kohavision je pokušao da dobije mišljenje AAK-a o tome da li će da podrže inicijativu Samoopredeljenja za istragu ŠIK-a, ali njihov šef i poslanik, Ahmet Isufi, odlučio je da se brani ćutanjem.

Ipak, Samoopredeljenje kaže da se neće predati i ako ne obezbedi potrebne potpise – dodatnih 9, onda će pokušati sa parlamentarnim predlogom, dok je za ovu formu potrebna podrška proste većine.

Iljmi Rečica obavljao je dužnost zamenika šefa, Ljatif Gaši – bio je generalni direktor, Fatmir Dželjilji – direktor protiv organizovanog kriminala, Fadilj Demaku – direktor za borbu protiv terorizma, Ferat Šalja – direktor obaveštajnih poslova, i Iljmi Ramadani – direktor za informacije i analize. 

Kada se rat završio to nije bio kraj za aktivnosti ove organizacije sa mnogim misterijama, počevši od operacija, odgovornosti, načina finansiranja, itd…

Rečeno je da je funkcionisala u okviru Privremene vlade, dok je u kancelarijama ŠIK-a, u centru Prištine, radilo oko 100 njihovih ljudi.

Njihova imena nikada nisu bila poznata javnosti.

Ali na televizijskom nastupu Veselji je rekao da su njegovi agenti uspevali da dobijaju informacije i iz vlade u Beogradu.

Nakon proglašenja nezavisnosti, kao i uspostavljanja KIA-e (Kosovske obaveštajne agencije), postojanje ŠIK-a nije imalo nikakvog smisla.

Čovek koji je osnovao ŠIK izašao je u javnost i proglasio organizaciju zatvorenom.

Ali, bez obzira na ovu izjavu, ŠIK je izgleda nastavio sa svojim aktivnostima, dok su u međuvremenu stigle i optužbe za  organizaciju koju su mnogi nazivali kriminalnom i pripisivali joj mnoge zločine nakon rata.

Bilo je i onih koji su se identifikovali kao članovi ŠIK-a i koji su osuđeni zbog ubistava koja su počinjena u ime organizacije.

Takvu izjavu dao je 2009. godine  Blaca što je još više dovelo do sumnje u ovu organizaciju, okruženu sa mnoštvom misterija.

Poslanici Skupštine Kosova, koji su često optuživali ŠIK, nikada nisu uspeli da pokrenu istragu o ovoj organizaciji.

Čini se da takva inicijativa neće mnogo smetati onom koji je vodio obaveštajnu službu a ima poruku za one koji previše insistiraju.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.