Da li će statut sutra biti usvojen?

Oprečni stavovi i očekivanja u vezi sa ishodom sutrašnje sednice SO Severna Mitrovica.

U današnjem intervjuu za KoSSev portal, predsednica SO Severna Mitrovica, Ksenija Božović je izrazila očekivanja da će na sutrašnjoj sednici statut opštine Severna Mitrovica biti usvojen dvotrećinskom većinom odbornika što je preduslov za inauguraciju gradonačelnika Gorana Rakića. Ona je takođe izrazila očekivanje da će usvojeni statut biti odobren od strane kosovskog ministarstva lokalne samouprave.

"Ja se nadam da će međunarodna zajednica i svi ostali koji su bili uključeni u rešavanje svih tekućih pitanja oko statuta, biti i sada uključeni i nadam se da neće biti nikakvih problema," rekla je Ksenija Božović ranije danas za KoSSev. 

Nasuprot njenim očekivanjima, odbornik u SO Severna Mitrovica iz bošnjačke zajednice, Nedžad Ugljanin, izjavio je danas za radio Kosovo 2 da očekuje da će  Ministarstvo za lokalnu samoupravu odbaciti  statut: "Postoji problem sa zakonskim osnovama koje nisu uključene kao u svim ostalim statutima širom Kosova, jer, kao što sam rekao, nije u skladu sa kosovskim zakonima. Mi smo to naveli kao činjenicu da je to veoma veliki presedan, međutim, komisija je većinom glasova iz srpske zajednice to odobrila."

Ugljanin u daljoj izjavi predviđa mogućnost ponavljanja lokalnih izbora ukoliko se statut opštine sutra ne usvoji.

"Mislim da će biti sutra uzburkana skupština, jer albanski odbornici neće glasati za taj statut. Međutim, veliki je znak pitanja i da li ću ja glasati jer možemo ići i na izbore, i jer, kao četvrta tačka dnevnog reda je da gradonačelnik položi zakletvu, a druga tačka je usvajanje statuta. To znači da, ako se ne usvoji statut, idemo svi na izbore, a ujedno i gradonačelnik", izjavio je Ugljanin za Radio Kosovo 2.

Podsećamo, saziv SO Severna Mitrovica čini šest (6) odbornika GI "Srpska", šest (6) odbornika GI "SDP", tri (3) odbornika Demokratske partije Kosova, po jedan (1) odbornik iz Demokratskog saveza Kosova, SLS-e, Alijanse za budućnost Kosova, kao i jedan (1) odbornik iz bošnjačke zajednice. 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.