Severna Mitrovica: Pavićević i Jakupi objasnili farmaceutima nove procedure za uvoz lekova – statusno neutralan sertifikat

Predstavnicima privatnih apoteka i veledrogerija sa Severa KiM-a danas su u Severnoj Mitrovici predstavljene nove procedure za promet lekova iz centralne Srbije na KiM, koje su usaglašene krajem maja u Briselu u okviru dijaloga Beograda i Prištine. Procedure su objasnili pomoćnik direktora Kancelarije za KiM i oficir za vezu pri Misiji Evropske unije u Prištini, Dejan Pavićević i direktor kosovske Agencije za lekove, Arianit Jakupi, saopšteno je iz Kancelarije za KiM. Kako dodaju iz Kancelarije za KiM u Briselu je usaglašen statusno neutralni sertifikat farmaceutskih proizvoda i po prvi put će biti moguća registracija lekova i medicinskih sredstava iz Srbije kod kosovske Agencije za lekove, a svi koji se bave uvozom lekova i nisu licencirani do 31. maja do kada je bio rok da to učine, ipak će to moći da urade "u bilo kom trenutku". Takođe, nepriznavanje diploma farmaceuta iz obrazovnog sistema Republike Srbije neće predstavljati prepreku za licenciranje apoteka, a medicinski centri i apoteke na KiM-u iz zdravstvenog sistema Srbije biće "kao i do sada, redovno snabdevani posredstvom Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje i finansirani iz budžeta Republike Srbije." Lekovi proizvedeni i dopremljeni iz centralne Srbije biće „privremeno registrovani danom podnošenja zahteva za registraciju“, dok će trajna licenca biti izdata u "zakonom predviđenom roku".

Dodatna pojašnjenja u vezi sa "novim procedurama za promet lekova" KoSSev je danas zatražio od direktora kosovske Agencije za lekove, Arijanita Jakupija.

Iako je nakon telefonskog poziva obećao da će u narednih sat vremena mejlom da pošalje odgovore na sva pitanja, on to još uvek, međutim, nije učinio, iako smo mu poslali i mejl sa pitanjima za dodatno pojašnjenje, ali i ga i više puta nakon isteka ovog vremena pozivali. On se na telefonske pozive, međutim, više nije javljao. 


Pročitajte još:

Kosovska vlada potvrdila: Postignut sporazum o "priznavanju" lekova iz Srbije​

Kancelarija za KiM: Apoteke na Severu nastavljaju da se snabdevaju lekovima i posle 1. juna

Od 1. juna apoteke sa Severa Kosova ne mogu da uvoze lekove

VOX POP: Da li ima nestašice lekova u našem gradu­? – ˝Kad nema para trpi a kad ima kupi…˝​

Od 1. januara uvoz robe na Sever samo uz kosovsku licencu; i srpski APR važi za započinjanje licenciranja​

"Ovim dogovorom prvi put je omogućeno da lekovi proizvedeni u centralnoj Srbiji mogu da se prodaju na celoj teritoriji KiM-a. To je značajno, kako za sve stanovnike Kosmeta i apoteke, tako i za privrednike, proizvođače lekova i veledrogerije iz centralne Srbije, u svetlu pokrenutih mera podrške srpskoj privredi za investiranje i poslovanje na KiM-u," rekao je Dejan Pavićević, navodi Kancelarija za KiM.

Iz ove Kancelarije dodaju da lekovi i medicinska sredstva proizvedeni u centralnoj Srbiji do sada nisu bili u prodaji na čitavoj teritoriji KiM-a – "budući da nije postojao nikakav modalitet za trgovinu takvim proizvodima."

"Sada, pošto je u Briselu usaglašen statusno neutralni sertifikat farmaceutskih proizvoda, napravljen po modelu ranije dogovorenih fitosanitarnog i veterinarskog sertifikata, prvi put će biti moguća registracija lekova i medicinskih sredstava kod kosovske Agencije za lekove, a što će svim proizvođačima iz centralne Srbije omogućiti nesmetanu prodaju na KiM," navode dalje iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Oni dodaju da će se trgovina vršiti posredstvom veledrogerija, za sada četiri registrovane na Severu KiM, i time biti omogućena i "efikasnija kontrola otpremljenih lekova, od čega će neposrednu korist imati krajnji korisnici."

Iz Kancelarije podsećaju da je u skladu sa Sporazumom o carinama iz januara 2013. godine neophodno licenciranje svih kompanija koje se bave prometom roba u takozvanom kontrolisanom režimu (određeni prehrambeni artikli, lekovi, alkohol, nafta, duvan…), te da su svi koji se bave prometom takve robe, licencirali zaključno sa 1. januarom ove godine i od tada neometano trguju.

"Rok za licenciranje apoteka bio je 31. maj, a oni koji se do tada nisu licencirali, moći će to da urade u bilo kom trenutku. Sve privatne apoteke koje su podnele zahtev za licencu moći će da nastave nesmetano da rade i snabdevaju se lekovima bez problema, zaključeno je na današnjem sastanku. Lekovi proizvedeni i dopremljeni iz centralne Srbije biće privremeno registrovani danom podnošenja zahteva za registraciju, dok će trajna licenca biti izdata u zakonom predviđenom roku," navodi se u saopštenju i dodaje:

"Pavićević je istakao da diplome farmaceuta iz obrazovnog sistema Republike Srbije, čije se nepriznavanje od strane Prištine u nekom trenutku u javnosti pominjalo kao problem u ovom procesu, neće predstavljati prepreku za licenciranje apoteka."

Pomoćnik direktora Kancelarije za KiM posebno je naglasio da će "medicinski centri i apoteke na KiM koji deluju u zdravstvenom sistemu Srbije biti, kao i do sada, redovno snabdevani posredstvom Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje i finansirani iz budžeta Republike Srbije."

 U Briselu je krajem maja, kako je saopšteno iz kosovske vlade, u načelu dogovoreno uzajamno priznavanje "sertifikata" lekova između Kosova i Srbije. Tada je saopšteno i da što se tiče roka za licenciranje apoteka na Severu za uvoz lekova iz Srbije, da će ove apoteke moći će da se prijave za licencu i nakon roka koji im je ranije postavljen – 31. maj 2015. Tako je sporazum o uzajamnom priznavanju "sertifikata" postignut samo sedam dana pred istek roka za liceniranje apoteka sa Severa za uvoz. 

Istek roka je, međutim, podrazumevao i to da nakon što apoteke sa Severa ne dobiju licencu ne bi mogle da uvoze lekove, ali ni lekove proizvođača koji su registrovani u Srbiji. Dodatan problem je bio taj što, prema rečima farmaceuta jedne od najsnabdevenijih apoteka na Severu – "Moć prirode", magistra farmacije Miodraga Trajića, apoteke nisu mogle da dobiju licencu bez licenciranog farmaceuta u kosovskom sistemu, a farmaceuti sa diplomama iz obrazovnog sistema Srbije, ne bi mogli da dobiju ove licence, jer ne postoji mogućnost nostrifikovanja njihovih diploma. 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.