Severna Mitrovica dobija sređene trotoare i uličnu rasvetu

Ulica Sutjeska u Severnoj Mitrovici od danas je zatvorena za saobraćaj jer se na njoj izvode radovi sređivanja trotoara i ulične rasvete. Ova ulica koja od trga Šumadija vodi ka bolnici, do sada je bila usko grlo u inače zagušenom mitrovičkom saobraćaju. Radove finansira kosovska opština Severna Mitrovica sa 330.000 evra za trotoare i 170.000 evra za uličnu rasvetu u više ulica u gradu. Završetak radova u ulici Sutjeska očekuje se za mesec dana. Radove izvodi lokalna kompanija sa Severa.

"Opština je počela sa infrastrukturnim projektima sa zakašnjenjem zato što smo bili osuđeni na neki način na propast, mislim na to da smo prošli to loše iskustvo sa blokiranim budžetima, tako da na kraju nismo znali ni šta imamo na raspolaganju. Budžeti su odblokirani, ali je procedura trajala, dok se uradila tenderska procedura, raspisao tender," rekla je u telefonskoj izjavi za KoSSev šefica opštinske administracije Adriana Hodžić.

Ona navodi da su radovi u ulici Sutjeska samo deo radova koje će ova opština izvoditi u narednom periodu, pre svega kada je u pitanju sređivanje i drugih ulica prema medicinskoj školi i u Bošnjačkoj mahali. 

"Cilj je proširiti trotoare u Bošnjačkoj, srediti put kod medicinske škole," rekla je Hodžić.

Ona, međutim, trenutno nije znala ko izvodi radove ali je navela da "misli" da je u pitanju lokalna kompanija sa Severa.

Na pitanje da li ovi radovi imaju veze sa planovima o revitalizaciji mosta i uređivanju pešačkih zona u glavnoj ulici na Severu, Hodžić tvrdi da nema.

Hodžićku smo pitali i o tome da li će glavna ulica –  Kralja Petra I nakon "revitalizacije" biti trajno zatvorena za saobraćaj, ili samo u večernjim satima kao što je to u nekim drugim gradovima uređeno.

"Koliko je meni poznato, to će biti celodnevno – trajno zatvaranje, kao Knez Mihajlova," rekla je Hodžić. Ipak, već sada se vodi računa o tome kako urediti da se obezbedi prolazak za vozilo hitne pomoći i vatrogasna kola. 

Od jutros su se u gradu pojavile snažne spekulacije i o tome da se ruši trg braće Milić, te da će ulica Vlade Ćetkovića 'preuzeti' saobraćaj koji do sada ide ulicom Kralja Petra, od glavnog mosta do ulice Sutjeska. Ovu informaciju demantovali su i Adriana Hodžić, i predsednik Privremenog organa Aleksandar Spirić, kao i gradonačelnik Severne Mitrovice, Goran Rakić.

Svo troje tvrde da to nije tačno, a Hodžićka i Spirić objasnili su da će se saobraćaj vozilima obavljati samo ulicama koje idu levo i desno od mosta uz obalu Ibra – Kolašinskom i ulicom Oslobođenja.

Gorana Rakića pitali smo i koja kompanija izvodi radove uređivanja trotoara i sređivanja ulične rasvete, ali je on rekao da tu informaciju potražimo na sajtu opštine, te da njega "to ne pitamo".

"To da vidiš tamo na opštinskom sajtu ko izvodi radove, nemoj mene to da pitaš," odgovorio je gradonačelnik u kratkoj telefonskoj izjavi za KoSSev.

Na dva sajta opštine Severna Mitrovica – jedan kosovske opštine Severna Mitrovica i jedan Privremenog organa Opštine Kosovska Mitrovica Republike Srbije, međutim, nismo uspeli da pronađemo informaciju o radovima u ulici Sutjeska, kao ni o izvođaču radova. Informacije na sajtu o tekućim projektima su od 2012. i 2013.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.