Sever u crvenoj zoni, Parteš u žutoj, Štrpce, Gračanica i ostale srpske sredine u zelenoj

korona mere kovid mitrovica
FOTO: KoSSev

Opštine na Severu, Obilić, Kosovo Polje i Priština ostaće u crvenoj zoni i sedmu nedelju zaredom, saopštilo je večeras kosovsko Ministarstvo zdravlja.

U žutoj zoni je sedam opština: Južna Mitrovica, Uroševac, Lipljan, Podujevo, Vučitrn, Parteš i Junik.

Crvena zona se definiše kao zona visokog rizika, tj. zona u kojoj su opštine u kojima je više od 151 osoba inficirana na 100.000 stanovnika na nedeljnom nivou.

Najveći broj opština, njih 24 od 38 po najnovijoj kategorizaciji će biti u zelenoj zoni.

Među ovim opštinama su i većinski srpske sredine – Gračanica, Klokot, Kosovska Kamenica, Štrpce, Novo Brdo i Ranilug ali i Đakovica, Peć, Dragaš, Srbica, Istok, Dečani, Klina, Mališevo, Đeneral Janković, Mamuša i Gnjilane.

Mere u zelenim opštinama

U opštinama sa niskim rizikom od širenja zaraze radno vreme biznisa, tržnih centara i ugostiteljskih lokala biće od 05:00 do 20:00 časova. Ugostiteljski objekti, međutim, moći će da funkcionišu i nakon 20:00 ali samo usluge za poneti ili narudžbine za dostavu.

Pružaoci usluge javnog prevoza moći će da koriste samo 50% svojih kapaciteta.

Posebne mere predviđene su za taksiste koji će moći da voze samo po jednog putnika na sedištu pozadi, osim kada se radi o članovima porodice i kada ih može biti najviše troje na zadnjem sedištu.

U zelenim opštinama delimično se dozvoljavaju kulturne aktivnosti pozorišta, biblioteka, filharmonija, galerija, ansambala, baleta, bioskopa, omladinskih centara, kulturnih centara, ali uz korišćenje samo 30% kapaciteta za sve aktivnosti.

Dozvoljene su i sportske aktivnosti na zatvorenim i otvorenim prostorima, treninzi i takmičenja u individualnim sportovima, ali je dozvoljeno da treninzima prisustvuje do 20 osoba, dok tokom takmičenja može učestvovati do 50 osoba.

Dozvoljen je i rad teretana i zatvorenih bazena za pojedinačne rekreativne aktivnosti koristeći samo 40% kapaciteta.

Mere u žutim opštinama

U opštinama sa srednjim rizikom od širenja zaraze ugostiteljski objekti, biznisi i tržni centri takođe će raditi do 20:00, s tim što će moći da pružaju usluge dostave i posle ovog vremena.

Kada su javni prevoz, kulturna i sportska dešavanja, rad teretana i bazena u pitanju, u žutim opštinama važiće iste mere kao i one u zelenim.

Mere u crvenim opštinama

Opštine sa visokim rizikom od širenja zaraze jedine su u kojima će važiti i mere restrikcije kretanja građana i delimičan karantin. Ugostiteljski objekti i biznisi u ovim opštinama radiće od 05:00 do 20:00 časova.

U crvenim opštinama biće zabranjeno kretanje građana posle 20:00 časova pa do 05:00 ujutru, osim za hitne i zdravstvene potrebe. Mera se međutim ne odnosi na zdravstveno osoblje, službenike policije i pravosuđa.

Zabranjen je i ulaz i izlaz građana i automobila iz i u crvene opštine od 19:00 pa do 05:00 časova osim za: zdravstveno osoblje, osoblje iz sektora bezbednosti, pravosuđa i studente, građane sa hitnim potrebama i operatore koji vrše javne usluge.

Javne i privatne institucije u crvenim opštinama radiće samo uz najpotrebnije osoblje.

Kada je javni prevoz u pitanju, on će u tokom vremena u kom je dozvoljen saobraćaj funkcionisati pod istim uslovima kao i u zelenim i žutim opštinama.

Iste su mere i koje se odnose na kulturna i sportska dešavanja, rad teretana i bazena u pitanju.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.