Sentić: Degradiran rad Kancelarije za zajednice, zabrinjavajuća raspodela sredstava

FOTO: Srđan Sentić, zamenik Ombudsmana na Kosovu, u razgovoru za Glas Amerike/screenshot

Kancelarija za pitanja zajednica pri kabinetu kosovskog premijera više nije u mogućnosti da ostvaruje svoju viziju i misiju, primenjuje zabrinjavajuću praksu dodeljivanja sredstava isključivo organizacijama i pripadnicima većinske i zanemaruje potrebe i interese nevećinskih zajednica, oglasio se Srđan Sentić, novi zamenik Ombudsmana na Kosovu.

Nakon serije optužbi nevladinih organizacija i medija povodom odluke u vezi sa objavljenim javnim konkursom Kancelarije za pitanja zajednica za dodelu sredstava, Sentić u sličnom tonu kritikuje rad ove institucije, navodeći da je on ozbiljno degradiran.

Novi zamenik Ombudsmana na Kosovu naveo je u objavi na Fejsbuku da je pre 15 godina bio jedan od osnivača i prvi direktor Kancelarije za pitanja zajednica pri Kancelariji kosovskog premijera.

„Kancelarija za pitanja zajednica, koja deluje u okviru Kancelarije premijera, ima za cilj koordinaciju i unapređenje odnosa sa različitim zajednicama na Kosovu. Njene glavne nadležnosti obuhvataju savetovanje premijera o pitanjima koja se tiču zajednica, praćenje sprovođenja politika i zakona koji utiču na njih, kao i rešavanje njihovih praktičnih potreba. U opisu posla Kancelarije je da aktivno komunicira i sarađuje sa zajednicama i civilnim društvom, promoviše jednak tretman svih nevećinskih zajednica, te održava dobre odnose i koordinaciju sa relevantnim institucijama. Svoj rad treba da obavlja kroz princip konsultacija, otvorenosti, transparentnosti, odgovornosti i saradnje kako bi doprinela prosperitetu i boljem životu svih građana Kosova“, naveo je Sentić.

Naglašava da je tokom njegovog mandata ostvarena značajna i plodonosna saradnja, kako sa domaćim, tako i sa međunarodnim akterima, s ciljem efikasnog rešavanja pitanja nevećinskih zajednica širom Kosova i osiguranja ravnomerne raspodele sredstava i njihove efikasne upotrebe.

„Zahvaljujući brojnim projektima i inicijativama kofinansiranim od strane relevantnih lokalnih i međunarodnih institucija, Kancelarija je uspela značajno povećati budžet namenjen nevećinskim zajednicama“, dodao je.

Sadašnji zamenik Ombudsmana, međutim, tvrdi da je prošle godine, Kancelarija dodelila sredstva organizacijama koje ne pripadaju nevećinskim zajednicama u 80% slučajeva, a dok je ove godine taj broj porastao i iznosio je preko 90%.

„Ovakva neravnomerna i zabrinjavajuća raspodela sredstava ostavila je nevećinske zajednice uskraćenim za fondove koji su im namenjeni. Nažalost, u poslednje dve godine, Kancelarija je takođe pretrpela značajan gubitak od oko dva miliona evra zbog neefikasnog upravljanja i planiranja svojih resursa“, dodao je.

Takođe tvrdi da se ove godine zvanično smanjio godišnji budžet Kancelarije sa prethodnih 1,7 miliona evra na tek oko 500 hiljada evra.

„Ovakav drastičan pad sredstava za nevećinske zajednice je potpuno neprihvatljiv i znači da se Kancelarija gotovo i ne bavi pitanjima i potrebama nevećinskih zajednica, što predstavlja ozbiljan korak unazad u ostvarivanju jednakih prava zajednica i zaštite njihovih interesa“, ocenjuje Sentić.

Naglašava da trenutno stanje zahteva hitno preispitivanje i reviziju budžetskog planiranja kako bi se osiguralo adekvatno finansiranje i podrška nevećinskim zajednicama u skladu sa zakonima i međunarodnim obavezama koje Kosovo ima.

„Umesto da se postojeći mandat i budžet dalje razvijaju u korist nevećinskih zajednica, Kancelarija se u potpunosti udaljila od svog opisa posla i služenju svom glavnom cilju – a to je poboljšanje prava, interesa i položaja nevećinskih zajednica“, konstatovao je Sentić.

On naglašava da Kancelarija već više od dve godine nema direktora, uprkos njegovim upozorenjima svim relevantnim akterima o mogućim posledicama.

„Ova situacija je rezultirala ozbiljnom degradacijom rada Kancelarije, koja više nije u mogućnosti da ostvaruje svoju viziju i misiju. Nedostatak liderstva doveo je do toga da Kancelarija gubi smernice i fokus, te je sada došlo do prakse dodeljivanja sredstava isključivo organizacijama i pripadnicima zajednici koja nije nevećinska, potpuno zanemarujući potrebe i interese nevećinskih zajednica“, konstatuje.

Podcrtava da je neophodno preduzeti mere kako bi se obezbedilo stabilno i odgovorno rukovodstvo Kancelarije.

„Samo kroz takvo liderstvo možemo ponovno uspostaviti poverenje, obnoviti funkciju Kancelarije i ponovno usmeriti njen rad ka ostvarivanju ciljeva i interesa svih nevećinskih zajednica na Kosovu“, zaključio je Sentić.

Odluka Komisije u vezi sa objavljenim javnim konkursom Kancelarije za pitanja zajednica za dodelu sredstava nevladinim organizacijama i medijima, prethodno je naišla na kritike i osude organizacija civilnog društva i pojedinih medija iz srpskih sredina.

Konstatovali su da su prekršeni preduslovi, prava nevećinskih zajednica i organizacija, da je sprovedena diskriminacija, te da većina organizacija na spisku dolazi iz redova albanske zajednice.

Zatražili su od Kurtijeve vlade da poništi rezultate konkursa i raspiše novi.

Kancelarija za pitanja zajednica je zapravo još 31. maja raspisala Javni poziv za finansijsku podršku od ukupno 500.000 evra za NVO i medije iz nevećinskih zajednica, dok je 10. jula na sajtu kosovskog premijera objavljena preliminarna lista onih koji su podržani sredstvima na tom konkursu.

Od 42 NVO koje su uvrštene na preliminarnu listu dobitnika sredstava, samo tri primera su takva, prema imenima na listi i javnom registru NVO. Više od 90 odsto medija i NVO kojima su opredeljena sredstva potiče iz većinske albanske zajednice. Neki od dobitnika fondova se ni ne mogu pronaći u javnom registru NVO, izvestio je nedavno RTV Kim.

Na preliminarnoj listi koju je objavila kosovska vlada i to ovog puta dvojezično, a koju su potpisali članovi komisije Besart Tašoli, Ćerim Beriša, Ekrem Ahmeti, Aljutrim Dermaku i Arben Eljšani, od srpskih organizacija vidljive su samo dve televizije – RTV Puls (Mreža Most) i RTV Mir.

Upravo zbog odluke u vezi sa konkursom Kancelarije za pitanja zajednica nedavno je Elizabet Gauin (Elizabeth Gowing) dala ostavku na funkciju koju obavlja u ovoj kancelariji u okviru kabineta kosovskog premijera, javio je RTV Kim.

Gauin koja je ujedno savetnica Aljbina Kurtija za pitanja zajednica uputila je prigovor, ali kako je tada javio ovaj medij, Komisija za žalbe nije poništila konkurs, pa je ona saopštila da „više ne može da radi sa Kancelarijom za pitanja zajednica“, jer odluka o dodeli pola miliona evra navedenim korisnicima „nije nešto što može da brani pred zajednicama“.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.