Ristuća sa saradnicima i gradonačelnikom Peći obišao Pećku Patrijaršiju

FOTO: Fejsbuk/NATO-KFOR

Komandant NATO misije na Kosovu – KFOR, general-major Anđelo Mikele Ristuća posetio je danas Peć, gde je sa gradonačelnikom ove opštine i komandantom Regionalne komande Zapad obišao i Pećku Patrijaršiju.

Ristuća je najpre u društvu predsednika opštine Peć Gazmenda Muhadžerija i pukovnika Gabrijela Vake, prošetao kroz centar grada.

„Opština Peć je domaćin Regionalne komande Kfora Zapad, koja je nadležna za čitav zapadni deo Kosova“, naveli su u saopštenju KFOR-a.

Sva trojica, Ristuća, Vaka i Muhadžeri potom su se uputili u Pećku Patrijaršiju, a kako je saopštio KFOR, tamo su im monahinje ilustrovale sve detalje tog drevnog i značajnog verskog mesta.

Inače, Muhadžeri je čest gost u Pećkoj Patrijaršiji, a tokom prethodnih godina neretko je iskazivao poštovanje za građane srpske nacionalnosti i pravoslavne vernike u svojoj opštini. Oktobra prošle godine je bio počasni gost na ustoličenju poglavara Srpske pravoslavne crkve – patrijarha Porfirija, a par meseci pre toga obeležio je pravoslavni Vaskrs sa verskim poglavarima.

Pre četiri godine je sa stotinjak srpskih povratnika i igumanom Dečana obeležio slavu Usekovanja glave Svetog Jovana Preteče u Peći, a dve godine pre toga, uspostavljena je i prva zvanična saradnja jedne kosovske i srpske opštine – Peći i Šapca.

Takođe, Gazmend Muhadžeri je bio i prvi od kosovskih zvaničnika koji je 2015. osudio napad u Goraždevcu.

Iz KFOR-a su i u ovom saopštenju podsetili da oni nastavljaju da sprovode svoj mandat zasnovan na Rezoluciji Saveta bezbednosti UN 1244 iz 1999. godine, da obezbeđuju bezbedno i sigurno okruženje i slobodu kretanja za sve ljude koji žive na Kosovu.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.