Šenavičijusievog ubicu „spasao“ status kandidata Srbije

Izvor: RTK 2 (tekst na srpskom originalno preuzet sa www.rtkliv.com)

Akcija hvatanja glavnog osumnjičenog za ubistvo carinika Euleks-a sprečena na zahtev Brisela za još neko vreme i na telefonski poziv Aleksandra Vulina koji je pretio da ne "garantuje" pripadnicima Euleks-a da će izaći živi iz te akcije. Osumnjičeni je pripadnik dva državna mehanizma Srbije, prenosi "Tribuna".

U decembru prošle godine glavni osumnjičeni za ubistvo pripadnika Euleks-a, Audriusa Šenavičiusa, je boravio na severu Kosova.

Osumnjičeni (ime poznato redakciji) je identifikovan pre nekoliko meseci u okviru istrage Specijalnog tužilaštva Kosova.

List "Tribuna" je saznao rezultate istrage ali i za događaj koji je onemogućio hapšenje ovog osumnjičenog. Za obustavljanje operacije za njegovo hapšenje je intervenisano u Briselu i Beogradu.

Izvori lista su anonimno rekli da je Brisel tražio vreme jer bi to hapšenje bacilo "tamnu senku" na izveštaj visoke predstavnice EU, Ketrin Ešton, zemljama članicama u kome je u superlativu ocenila ponašanje Beograda i Prištine tokom dijaloga.

Osim toga, zvaničnici iz Brisela su se, kako su rekli izvori lista, plašili da Srbija posle otkrivanja identiteta osumnjičenog ne bi mogla da dobije saglasnost zemalja članica za dobijanje statusa kandidata.

Glavna briga je bila da bi protiv početka pregovora o učlanjenju Srbije glasala i Litvanija iz koje je došao carinik koji je ubijen na Kosovu.

Ali, Brisel nije bio jedini odlučujući centar koji je sprečio hapšenje. Prema izvorima lista, Brisel je saznao za plan o hapšenju tek kada je stigla žalba Beograda. Prema ovim izvorima Vlada Srbije je saznala za plan hapšenja a ministar bez portfelja zadužen za Kosovo, Aleksandar Vulin, je pretio kako bi zaustavio operaciju.

"Ne mogu da garantujem za život vaših policajaca niti bilo koga ako to uradite", navode se reči Vulina upućene jednom visokom zvaničniku Euleks-a.

Novinar "Tribune" je podneo ove informacije Specijalnom tužilaštvu Kosova kojim rukovodi Euleks. Glavni tužilac Džonatan Ratel je rekao da je zabranjeno davati komentare dok traje istraga.

"O ovome se vodi istraga i pod jurisdikcijom je Specijalnog tužilaštva Kosova i dok traje istraga nije dozvoljeno davanje izjava", rekao je Ratel.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.