Albanci ne treba da se boje većeg broja srpskih poslanika

Izvor: RTK 2 (tekst na srpskom originalno preuzet sa www.rtklive.com)

Albanske kolege ne treba da se boje većeg broja poslanika srpske zajednice u skupštini, zajednički su ocenili predstavnici srpske zajednice u Skupštini Kosova Rada Trajković i Saša Đokić, gostujući u emisiji "Razgovor" na RTK 2.

Poslanica u Skupštini Kosova Rada Trajković, rekla je da je neko od poslanika, potpisnika zahteva za proveru ustavnosti "prestanka" rezervisanih mesta za nevećinske zajednice, odigrao vrlo nekorektnu igru i zloupotrebio nesnalaženje i nepoznavanje procedure Ustavnog suda.

"Mislim da je ceo proces počeo naopako onog trenutka kada je parlament Kosova i Metohije doneo odluku o ukidanju nadgledane nezavisnosti. Znam da je američka ambasada radila na amandmanima koji su trebalo da budu uslov da Srbi glasaju za ukidanje nadgledane nezavisnosti, a da se zauzvrat produži pravo na rezervisana mesta.

Očigledno da je neko bio nepošten unutar srpskih redova i da je kazao da se u poslednjem momentu ti mandati ne predaju. Onda se glasalo bez uslovljavanja srpske strane i kao rezultat toga normalno je da sada imamo ovakvo stanje unutar albanskog institucionalnog liderstva.

Ova inicijativa je vrlo specifična i čudna, jer poslanici nisu poznavali proceduru na koju, u stvari, reaguje Ustavni sud. Posle ovoga, opet su poslanici manjinskih zajednica prikazani kao nedovoljno informisani, što opet govori da je neko unutar tih poslaničkih redova odigrao jednu vrlo nekorektnu igru sa svima redom, i zloupotrebio nesnalaženje i nepoznavanje određenih poslanika u okviru te procedure", rekla je Rada Trajković.

Poslanik Saša Đokić je rekao da za mogući prestanak rezervisanih mesta za nevećinske zajednice krivi pojedine poslanike i lidere političkih partija u Skupštini.

"Mi smo znali da će biti predlog ukidanja nadgledanja nezavisnosti, ali pre godinu i po je održan sastanak svih političkih partija Srba i ostalih nevećinskih zajednica, gde smo mi kao političke partije potpisali jedan memorandum, i tada smo gospodina Slobodana Petrovića ovlastili, kao lidera najveće srpske partije, da napravi jedan lobi tim, koji će uz naše pravnike raditi na zaštiti srpskih interesa. Slažem se sa gospođom Trajković. Jeste, to je tačno, da su se vodili razgovori, i da smo mi pristali, odnosno, nismo svi učestvovali, pošto smo izabrali naše predstavnike koji su se bavili time, i ja sada ne bih spekulisao ko je bio zadužen za to. S obzirom da je ta čast pripala SLS-u i njihovom predsedniku, gde postoji memorandum da zastupaju rezervisana mesta, na njima je odgovornost", izjavio je Đokić.

Oba poslanika su se složila da albanske kolege ne treba da se boje većeg broja poslanika srpske zajednice u Skupštini smatrajući da je njihov strah neopravdan. 

Oni su pozvali na poštovanje Ustava, jer kako kažu, Srbi nemaju nijednu značajniju funkciju na Kosovu, iako je to zagarantovano zakonom. Takođe, oni traže da se svi dogovori iz Brisela na transparentniji način predstave javnosti.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.