Senatori u Beogradu sastali se sa Brnabić i Vučićem, ali i sa opozicijom


U pripremi za „najveći miting ikada održan u Srbiji“, kako tvrdi, uz istovremenu ogradu da je Gazimestan 1989. bio veći, Aleksandar Vučić uspeo je danas da se sastane sa američkim senatorima koji borave u poseti regionu. „Otvoren razgovor sa senatorima Krisom Marfijem i Geri Petersom, kojima sam zahvalio na angažovanju u podršci dijalogu sa Prištinom“, naveo je predsednik Srbije.

„Istakao sam da je prioritet formiranje Zajednice srpskih opština, kao i da ćemo nastaviti da insistiramo na isključivoj primeni rešenja o ZSO kako je to predviđeno Briselskim sporazumom“, takođe je kazao.Potvrdio je da se razgovaralo o više drugih pitanja od interesa za dve zemlje.

„A ja sam ponovio opredeljenost Srbije da nastavi da razvija odnose sa SAD na osnovama međusobnog poštovanja i razumevanja“, zaključio je Vučić.

Sa senatorima je uspela ranije danas da razgovara i premijerka Srbije Ana Brnabić, koja je značajan deo dana provela ponovo u skupštini Srbije u svađi sa opozicijom.

Kako je saopštio premijerkin kabinet, oni su se saglasili da je puna primena Briselskog sporazuma od izuzetnog značaja ne samo za nastavak dijaloga Beograda i Prištine, već i za obezbeđivanje održive stabilnosti i mira u regionu.

Premijerka je još jednom ukazala da Priština ne samo da nije ispunila dogovoreno, već da je kosovska administracija suspendovala dobar deo prava koji se u tom sporazumu odnose na Srbe koji žive na Kosovu, navodi se u saopštenju iz premijerkinog kabineta.

„Priština je imala više od decenije da primeni Briselski sporazum, ali umesto toga u poslednje dve godine aktivno radi protiv njega, što pokazuje i činjenica da je Srbima na Kosovu i Metohiji bilo zabranjeno da glasaju na izborima“, navela je Brnabić.

Senatori su premijerki preneli izraze saučešća zbog dve tragedije.

Američka delegacija sastala se i sa predstavnicima opozicije. Zamenik predsednika Stranke slobode i pravde (SSP) Borko Stefanović, predsednik Pokreta slobodnih građana Pavle Grbović i kopredsednik Zajedno Nebojša Zelenović su na sastanku govorili o problemima sa kojima se Srbija suočava nakon eksplozije nasilja i tragedija koje su zadesile Srbiju, saopštio je SSP.

Stefanović je na sastanku rekao da nakon nedavnih tragedija, Srbija više nije ista zemlja i da to vlast mora da shvati.

„Spirala nasilja se mora prekinuti i za to nije dovoljno samo razoružavanje, već je potrebno da vlast odmah zaustavi promociju nasilja na medijima koje kontroliše, prekine medijski progon neistomišljenika i prestane sa pritiscima i ucenama zaposlenih u javnom sektoru“, rekao je Stefanović, javlja FoNet.

On je podsetio da SSP više od godinu dana insistira da Vlada usaglasi svoju spoljnu politiku sa EU i uvede delimične sankcije Rusiji.

Naglasio je da je interes Srbije da konačno napravi suštinski zaokret i uhvati pravac ka Evropi, a ne da pokušajem sedenja na dve stolice sama sebe izoluje.

U pratnji senatora danas bio je i ambasador SAD u Srbiji Kristofer Hil.

Američki senatori, demokrate, Kris Marfi iz komisije za spoljne poslove i Geri Piters, iz komisije za Oružane snage ranije ove nedelje boravili su u Prištini.

Sastali su se sa najvišim kosovskim zvaničnicima, te predstavnicima civilnog društva uključujući i one iz srpske zajednice. U kraćem intervjuu za više redakcija sa Kosova, potvrdili su da su sa zvaničnicima u Prištini imali veoma dobre razgovore o dijalogu sa Srbijom.

Nadaju se, čak veruju, da će sporazum iz Ohrida biti sproveden ove godine. Ipak nisu mogli da predvide da li će se tako i dogoditi.

„Postoji razlog zašto se zahteva Zajednica opština. I postoji stvarno uverenje da ta asocijacija može istovremeno da pruži važne usluge građanima opština sa srpskom većinom, a da pritom ne podriva suverenitet vlasti u Prištini“, kazao je za KoSSev senator Kris Marfi.

Senatori SAD: Poverenje treba da bude zahtev pregovora, istovremeno zajedničko delovanje – ključno za primenu sporazuma

Američki senatori u Prištini: Očekujemo da se proces između BG I PR završi ove godinePreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.