Selo bez puta: "Izgleda smo zaboravljeni i od Srbije i od Kosova, kad dođu izbori tada se uzmuvaju"

Selo Močare meštani dele na Donje i Gornje. Donje Močare je asfalt dobilo pre dve godine zahvaljujući sredstvima USAID-a, Gornje Močare, sa sedam domaćinstava i četvoro do petoro dece po domaćinstvu, jedno je od retkih sela u kosovskom pomoravlju koje ni danas nema asfaltni put do Kamenice. Meštani krivca vide u politici koja ih se seti, kako kažu – samo od izbora do izbora. 

"Ja sam ovde dvadeset i pet godina. Unazad se ništa nije menjalo, niti mislim da će se promeniti. Ništa. Mi smo izgleda zaboravljeni i od Srbije i od Kosova. Ja ne verujem da uopšte iko zna da Srbi postoje u ovom kraju. Niko nas još nije posetio. Jedino kad dođu izbori, e tada se uzmuvaju, tada obećavaju brda i doline," kaže Svetlana Krstić.

Živojin Tošić je u Gornjem Močaru rođen pre gotovo 84 godina. Nekada je njegova porodica imala dvadesetoro članova. Svi su napustili selo, ostali su samo on i supruga Stana.

"Od rođenja sam ovde. Ništa se nije promenilo," kaže.

Na pitanje novinarke RTV Pulsa ko je nasuo put, Tošić odgovara: "Nasipali smo mi, seljani, sa svoj znoj. Niko nije pomogao od opštine."

I mladi pamte blato.

„Tako je od kako sam pošao u školu, od sedme godina. Voleo bih da se napravi (put), jer gazim blato. Tako kad pođem sa društvom u izlazak. Voleo bih stvarno da se promeni," kaže dvadesettrogodišnji Miloš Arsić.

Pre dve godine urađen je i projekat za put, ali puta nema. Meštani pomoć traže od Ministarstva za zajednice i povratak Kosova kom su uputili i zvaničan zahtev. 

U nastavku pogledajte prilog kolega iz RTV Pulsa. 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.