Seljimi: Ukidanje taksi i uvođenje reciprociteta u koordinaciji sa SAD

Ukidanje taksi i uvođenje mere reciprociteta sprovešće se u koordinaciji sa Sjedinjenim Američkim Državama, tvrdi šef poslaničke grupe Samoopredeljenja, Redžep Seljimi, uprkos učestalim zahtevima ove zemlje da Priština ukine takse a reciprocitet ne uvodi.

Seljimi navodi da ne zna kada bi moglo da dođe do ukidanja taksi i uvođenja reciprociteta.

„Nemamo tačno određen datum, ne želimo da se takse ukinu pre uvođenja mere reciprociteta kao zamena taksi prema Srbiji. Ovaj stav nije nov, već je takav od 2011“, navodi Seljimi, prenosi Gazeta Express.

Kao i lider ove stranke, Aljbin Kurti, Seljimi takođe smatra da je reciprocitet nešto što su „naučili od SAD-a“.

„Mi reciprocitet vidimo kao najviši stepen međusobnog poverenja i recipročnih odnosa. Tu vrednost, kao i mnoge druge vrednosti, naučili smo od Sjedinjenih Država“, kaže on i dodaje da će pre usvajanja mere postojati puna koordinacija sa SAD.

Iako je Kurtijeva vlada već započela pripreme kroz formiranje radne grupe za ukidanje taksi i uvođenja reciprociteta, ova namera, osim Amerike, nailazi i na osudu opozicije na Kosovu, prvenstveno stranke onog ko je i uveo takse, Ramuša Haradinaja.

AAK je osim javnog negodovanja započela sa prikupljanjem potpisa za sazivanje vanredne sednice na kojoj bi bilo sprečeno ukidanje takse.

Tokom jučerašnjeg okruglog stola članova AAK još jednom je rečeno da nova kosovska vlada ne bi trebalo da ukida takse bez obostranog priznanja. Mera reciprociteta neće funkcionisati, tvrde.

Članovi ove stranke juče su takođe postavili na ogradu zgrade vlade plakate kojima pozivaju da se ne ukidaju takse, javio je RTK2.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.