Selimi: Ustav Srbije je jedini ustav koji je dokazano loš i nije utemeljen na političkoj ili pravnoj stvarnosti

(Tekstje izvorno preuzet sa Internet stranice kosovskog ministarstva spoljnih poslova i nije lektorisan)

Odluka Ustavnog suda Kosova u vezi sa briselskim sporazumom koji se odnosi na Asocijaciju opština sa srpskom većinom je dobrodošla jer stvara jasan ustavni okvir kada je reč o narednim koracima u procesu primene Briselskog sporazuma. Sporazum je predviđao ocenu ustavnosti statuta Asocijacije. Predsednica Kosova je nešto ranije poslala taj sporazum Sudu koji je ocenio da pojedini principi nisu u duhu Ustava Kosova. Takvi komentari sada moraju biti uvršteni u "telo" statuta, navodi za Danas Petrit Selimi, zamenik šefa kosovske diplomatije, komentarišući odluku Ustavnog suda Kosova o ustavnosti sporazuma o Asocijaciji koji su Beograd i Priština postigli u avgustu.

Podsetimo, Ustavni sud Kosova je utvrdio da principi Asocijacije opština sa srpskom većinom nisu u potpunosti u skladu s duhom Ustava, koji se odnosi na član tri, o "jednakosti pred zakonom", te poglavljima "prava i osnovne slobode" i "prava zajednica i njihovih pripadnika". Odlukom Ustavnog suda utvrđeno je da će Asocijacija opština sa srpskom većinom biti uspostavljena kao što je predviđeno prvim Briselskim sporazumom.

Upitan da li navedena odluka znači da Kosovo jednostrano menja sporazum i ne poštuje svoje obaveze, Selimi tvrdi da je Kosovo "jedina strana u dijalogu koja poštuje slovo i duh dijaloga i dobrosusedske odnose".

– Sporazum o normalizaciji iz 2013. i Sporazum o Asocijaciji iz 2015. imaju jedan zajednički preduslov. Oni moraju da se temelje na Ustavu i zakonima Kosova. To je nužan preduslov za ceo paket budući da je suštinsko pitanje na koje su se fokusirali sporazumi bilo raspuštanje nelegalnih paralelnih struktura Srbije na Kosovu. Dijalog pod okriljem EU se odnosi na normalizaciju odnosa između Kosova i Srbije i prevazilaženje tačaka neslaganja. Jedna od tih tačaka neslaganja jeste činjenica da je Srbija održala paralelnu državnu strukturu na Kosovu, uključujući bezbednost, sudove i javne službe. Ove paralelne strukture se sada demontiraju, parče po parče i nikada neće biti ponovo uspostavljane. Naprosto je prirodno što čitav proces treba da bude u skladu sa kosovskim ustavom, a Ustavni sud je suštinsko telo koje verifikuje legalnost naših koraka na Kosovu – ukazuje Selimi.

Govoreći o narednom koraku kosovske vlade i opozicije kada je reč o Briselskom sporazumu, sagovornik Danasa precizira da će Vlada nastaviti da u potpunosti radi na primeni Briselskog sporazuma u skladu sa svim preporukama Ustavnog suda, kao i međunarodnim sporazumima. "Ovo je najbolja moguća opcija za integraciju srpske zajednice u ustavni poredak Kosova na dugoročan i održiv način. Što se tiče opozicije na Kosovu, mislim da ova odluka treba da okonča njihov bojkot parlamenta. Sud je rekao svoje i obaveze se poštuju kako bismo uspostavili Asocijaciju, u skladu sa Ahtisarijevom zamisli, što znači bez izvršnih ovlašćenja, već će pre biti jedan "nadzorni tip mehanizma". Takođe je nužno da sporazum izbegne bilo kakve buduće izazove u Evropskom sudu za ljudska prava, što se dogodilo u slučaju Sejdić-Finci, koji blokira Bosnu već mnogo godina", smatra on.

Govoreći o eventualnoj izmeni Ustava Kosova, na koju je pozivao i poslanik Skupštine Srbije Milovan Drecun, Selimi kaže da "možemo samo da ignorišemo ono što Drecun priča".

– Pre nego počne da drži lekcije bilo kome, on treba da se izvini za svoju ulogu u ratovima u bivšoj Jugoslaviji jer je bio deo Miloševićevog režima. Jedini ustav koji je dokazano loš i nije utemeljen na političkoj ili pravnoj stvarnosti jeste srpski ustav. Pozivam Drecuna da započne proces promene srpskog ustava koji ima jasan agresivan stav prema Republici Kosovu. Statut Asocijacije biće donesen u skladu sa Ustavom Kosova, sa čime se slažu naša vlada, Evropska unija i Sjedinjene Države, tvrdi Petrit Selimi.

Kancelarija Evropske unije na Kosovu saopštila je juče da uzima u obzir odluku Ustavnog suda u vezi sa ocenom principa o osnivanju ZSO.

"Ustavni sud je zaključio da se Asocijacija/Zajednica opština sa srpskom većinom treba da osnuje kako je predviđeno Prvim sporazumom, u skladu sa Ustavom. Očekujemo da sve strane poštuju ovu odluku, tako da pravni akt Vlade Kosova o sprovođenju ovog sporazuma i nakon toga Statut može da se razradi što je brže moguće", navela je Kancelarija EU.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.