Šekler za RTS o popuštanju mera: Da sam korona, rekao bih „jupi“

Milanko Šekler
Foto: Printscreen, RTS

Virusolog Milanko Šekler kaže za RTS povodom novih, blažih mera Kriznog štaba, da će one omogućiti virusu da ostane u populaciji i sačeka jesen. Da sam koronavirus, rekao bih fenomenalno, rekao je Šekler.

Milanko Šekler je u Dnevniku RTS-a govorio o popuštanju mera protiv koronavirusa i upozorio da će blaže mere omogućiti virusu da preživi leto, da ostane u populaciji i sačeka jesen. „To je pravi put za njega“, ocenio je Šekler.

O indijskom soju: Potrebna manja količina da bi se inficirali

Šekler se osvrnuo i na „Delta“, odnosno indijski soj koronavirusa.

Istakao je da su kod njega potrebne manje količine da bi se inficirali, ali da se ništa ne menja što se tiče smrtnosti i simptoma.

„Da sam koronavirus, rekao bih fenomenalno, hvala Bogu da je ovako“, istakao je virusolog.

Ukazao je da vakcinacija skoro da stoji, i da je vrlo loša struktura vakcinisanih.

„Dobro je što su vakcinisani stariji, ali su oni manje aktivni, ne idu na žurke“, ukazao je Šekler i dodao da su mladi radno aktivni i da tu fali vakcinacije.

Naveo je primer Čilea, koji je imao skoro 47 odsto vakcinisanih kada je ukinuo skoro sve mere, a sada je tamo ponovo zaključavanje.

„Ovim merama samo je legalizovano ono što se već dešavalo, svadbe su išle, treštale, ja sam to video u Kraljevu, svuda je sve noramlno radilo, niko više nikoga nije pretresao, proveravao, prekidao rad objekata“, napomenuo je Šekler.

Akcenat je, kako je ocenio, na kapacitetu i dužini rada objekata, a nije dat akcenat na to da se nose maske, drži distanca, proveri kakva je ventilacija. „Jel vi verujete da će maturanti na proslavama poštovati mere“, upitao je Šekler.

„Mislim da je virus oduševljen ovim merama. Kada bih govorio u njegovo ime, rekao bih – jupi, super“, poručio je virusolog.

Smatra da uslovljavanje ljudi da budu vakcinisani ili da urade test ako žele da idu na okupljanja, nije diskriminacija.

„Srbija može da uslovljava ulaz u zemlju, zašto ne može da uslovljava ljude koji hoće da idu na svadbe, da moraju da se vakcinišu ili urade test“, naveo je Šekler.

Predlog za motivaciju mladih: Poklanjati im telefone i laptopove

Što se tiče motivacije mladih da se vakcinišu, smatra da ih treba motivisati nekim stvarima koje ih zanimaju u ovoj fazi života.

Pošto su, kako je rekao, u vreme rada od kuće i onlajn nastave internet provajderi napravili enormni profit, on bi od njih kao društveno odgovornih korporacija tražio da poklone telefone, tablete i laptopove koje bi onda delili mladima koji se vakcinišu.

RTSPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.