Šeholi: Odmah prekinuti pregovore u Briselu; Ničić: Ako se prekinu slede barikade

Vreme je da se okonča dijalog i da se posredstvom Brisela i SAD postigne sporazum između dve strane, rekao je u Kosovskoj Mitrovici, politički analitičar za međuetničke odnose iz Prištine, Fatmir Šeholi. On smatra da su dve delegacije iscrpljene, te da "nemaju više šta jedni drugima da kažu". Suprotne stavove izneo je predsednik Društva novinara Kosova i Metohije, Budimir Ničić. Jednostranim prekidom dijaloga, nastao bi haos, posebno na Severu. Slede barikade, ruši se sve "kao kula od karata", rekao je Ničić.

"Mislim da ovaj dijalog treba da se završi i okonča odmah, da se više nijednog trenutka dve delegacije u Briselu ne sastanu, zato što su jednostavno iscrpljene. Oni više nemaju šta jedni drugima da kažu. I trebalo bi veoma brzo da se donese jedan pravedan, međunarodni sporazum, obostrano potpisan. Ukoliko se ovako nastavi, trajaće u nedogled, a narod od toga nema neku dobit. Mislim da je vreme da se dijalog okonča i da se posredstvom Brisela i SAD postigne taj bilateralni sporazum," rekao je Šeholi.

Kosovska strana zatražiće promenu formata pregovora, naglasio je on.

"Tači je rekao da će se promeniti format dijaloga, što verovatno znači da postoje najave da će se ići na neki drugi format razgovora. Taj format verovatno treba da dovede do konačnog sporazuma," kaže Šeholi.

Bez Aleksandra Vučića i Hašima Tačija se ne može ništa postići, navodi dalje Šeholi:

„Oni su igrači, žargonski rečeno. Bez njih se ne može rešiti ništa.“

Šeholi navodi da Srbija ne može da uđe u EU ukoliko ne bude priznala Kosovo.

Hopkins: Svi shvatili da je potrebna nova energija

Novinarima je sada još teže da dođu do informacija kada su u pitanju rezultati briselskog dijaloga, jer i sam dijalog nije u žiži javnosti, smatra novinarka BIRN-a Valeri Hopkins. Smatra da je i EU shvatila da je sprovođenje sporazuma iz Brisela "teže nego što se mislilo".

"Sada je još teže. Dijalog nije u žiži. Sada su shvatili da je teže nego što su mislili. Mislili su da će i u sporazumu 2013. sve biti završeno da decembra 2013," rekla je ona.

Dodaje i da su sve tri strane u dijalogu shvatile da je "potrebna nova energija":

"Ono što je dobro jeste da su svi shvatili da im je potrebna nova energija i da je vreme da se uključe civilno društvo i mediji…I prištinska strana vidi da ne može to da se sprovede bez civilnog društva."

„Ja ne znam kako će Srbija da uđe u EU ukoliko ne prizna državu Kosovo. Ne vidim nijedan kriterijum koji može da ispuni, pa da uđe u EU, a da ne prizna realnost Kosova.“

On smatra i da nova srpska vlada neće da napravi zaokret prema Ruskoj federaciji:

"Ako pogledamo poslednje izbore u Srbiji, vidimo da je Vučić narodu plasirao evropski koncept, a ne pro-ruski i jednostavno je pobedio na izborima sa tim konceptom. Ne vidim da bi moglo da dođe do toga."

Ničić: Jednostranim prekidom dijaloga haos na Severu

Predsednik Društva novinara Kosova i Metohije, Budimir Ničić, sa druge strane, smatra da bi jednostranim prekidom dijaloga „nastao haos, posebno na Severu“.  

„Mislim da je to veoma opasno, jer ako se dijalog prekine bez saglasnosti Beograda, onda tu nastaje ponovo haos, posebno ovde na Severu, jer se dijalog zapravo i vodio zbog Severa najvećim delom. Slede barikade, tu se ruši sve kao kula od karata,“ rekao je on.

Zagovaranje prekida dijaloga ne predstavlja ništa drugo do "puštanja probnih balona", dodao je Ničić.

On, ipak, smatra da postoji mogućnost da se dijalog prekine uz „prećutnu saglasnost“ Beograda.

„Možda će se on prekinuti i uz prećutnu saglasnost Beograda, jer kako je i sam Fatmir rekao, Beograd će možda da prizna nezavisnost Kosova zarad ulaska u EU. Mi godinama slušamo iz Beograda poruke raznih vlasti da nikada neće da se prizna nezavisnost Kosova, ali nikada nismo jasno i glasno čuli da će Beograd odustati od svog puta ka EU, ako se Kosovo stavi kao uslov,“ rekao je Ničić.

On je podsetio da se takve poruke mogu čuti jedino od predsednika Srbije, Tomislava Nikolića, ali i na to da je i Nikolić tvrdio da će poništiti sporazume. 

Međutim, dodao je Ničić, to ne samo da se nije dogodilo, već su i donešeni novi.  


Fatmir Šeholi, Budimir Ničić i Valeri Hopkins govorili su na debati "Mediji, javnosti i briselski dijalog" u Kosovskoj Mitrovici, koju su organizovali nevladina organizacija Centar za razvoj zajednica i portal KoSSev,  u okviru projekta "Građani Severa javno o briselskom sporazumu", a koji podržava Kosovska fondacija za otvoreno društvo (KFOS). Uskoro opširniji izveštaj sa debate.


Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.