Šefovi spoljnih poslova Z.Balkana u Londonu, prisutni Lajčak i Eskobar, Gervala s teškim optužbama na račun Srbije

Tviter nalog ministarke spoljnih poslova UK

Šefovi diplomatija sa Zapadnog Balkana imali su danas u Londonu plenarni sastanak sa državnom sekretarkom za spoljne poslove Vlade Ujedinjenog Кraljevstva Elizabet Tras. U Londonu su bili i specijalni predstavnici Evrope, odnosno SAD za dijalog Beograda i Prištine, Miroslav Lajčak i Gabrijel Eskobar. Velika Britanija je pozvala političke lidere u regionu da odbace govor mržnje, da osude svako veličanje počinilaca genocida i ratnih zločina i da poštuju presude međunarodnih i domaćih sudova, saopštila je britanska vlada. Jačanje ekonomskih odnosa, uključujući trgovinu i investicije, bezbednost u regionu i odbrana slobode i demokratije – tri ključne poruke iz Londona ministrima.

U saopštenju britanske vlade navodi se da su razgovori usledili su s obzirom na to da su tenzije u regionu „dostigle vrhunac“.

„Međunarodni visoki predstavnik zajedno sa međunarodnim partnerima upozorio je na to da se BIH trenutno suočava sa najvećom pretnjom po svoje postojanje u posleratnom periodu i da postoji stvarna mogućnost dalje podele i konflikta“, navodi se u saopštenju.

Britanska ministarka spoljnih poslova, domaćin susreta, kazala je da je Velika Britanija posvećena Zapadnom Balkanu, odbrani i promociji slobode i demokratije u regionu.

„Dok okupljam ministre spoljnih poslova šest zemalja u regionu u Londonu, kao i predstavnike Evropske unije i Sjedinjenih Država, tenzije su visoke i međunarodna zajednica mora delovati da zaštiti teško stečeni mir. Jačanje ekonomskih veza sa regionom je vitalni način za stvaranje radnih mesta i bogatstva, obezbeđivanje stabilnosti i podršku slobodi“, navela je domaćin današnjeg susreta.

Pomirenje i dobrosusedski odnosi ostaju centralni za postizanje evroatlantskih integracija i za održavanje stabilnosti u regionu, takođe je istaknuto na susretu.

Razgovori su imali za cilj i da reafirmišu posvećenost Velike Britanije Berlinskom procesu i podstaknu ulogu civilnog društva u podsticanju mira i stabilnosti u regionu.

Tras se pojedinačno sastala i sa svakim od šest ministara spoljnih poslova.

O aktuelnoj situaciji na Zapadnom Balkanu razgovarano je i na sastanku ministara spoljnih poslova G7 koji je proteklog vikenda održan u Liverpulu, podsetili su u Londonu.

Velika Britanija je prethodno bila domaćin samita o zapadnom Balkanu pre tri godine (2018) kada su se lideri šest zemalja obavezali  serijom zajedničkih deklaracija o: regionalnoj saradnji i dobrosusedskim odnosima, ratnim zločinima i nestalima na teritoriji bivše Jugoslavije i antikorupciji.

Nedavno je Velika Britanija imenovala Stjuarta Piča za svog specijalnog izaslanika za Zapadni Balkan.

Selaković: Dobra prilika za afirmaciju Otvorenog Balkana, prvi nastup trojice lidera u tom smeru

Srpski ministar spoljnih poslova Nikola Selaković, koji je ranije danas i najavio ove sastanke, naveo je da se radi o odličnoj prilici za razmenu mišljenja, a zastupao je stavove koje Srbija vidi kao važne za za stabilnost regiona.

Tako je to bila dobra prilika, kako je saopštilo srpsko ministarstvo spoljnih poslova, da se afirmiše „Otvoreni Balkan”, a prema Selakovićevom svedočenju, on je „u tom smeru po prvi put nastupao zajedno sa ministrima spoljnih poslova Severne Makedonije i Albanije“.

“Uvereni smo da će upravo takav nastup i poklanjanje velike pažnje upravo Otvorenom Balkanu biti jedna velika šansa za budućnost našeg regiona”, naglasio je Selaković.

Selaković je imao sastanak sa Eskobarom, Lajčakom i specijalnim izaslanikom britanskog premijera za zapadni Balkan Stjuartom Pičom, kao i sa Martinom Vikersom, specijalnim izaslanikom britanskog premijera za pitanja trgovine i ekonomije. Takođe, susreo se i sa ministarkom za evropsko susedstvo i Ameriku u Ministarstvu za spoljne poslove UК Vendi Morton.

Što se Tras tiče, Selaković je sa njom razgovarao i o mogućnosti njenog dolaska u Srbiju, što bi bio prvi dolazak u Beograd ministra spoljnih poslova Ujedinjenog Кraljevstva posle gotovo jedne decenije, pohvalilo se srpsko ministarstvo spoljnih poslova.

Istovremeno, šef srpske diplomatije preneo je i otvoreni poziv predsednika Srbije Aleksandra Vučića i predsednice Vlade Srbije Ane Brnabić za posetu premijera Borisa Džonsona i podsetio da više od 41 godine nije bilo poseta britanskog premijera Beogradu.

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije, u svom saopštenju akcenat je stavilo na ekonomski rast o kojem je govorio ministar Selaković. Ono nije sadržalo detalje koje je iznela britanska vlada o porukama i prioritetima.

Gervala: Kosovo lider, ali tamna realnost – Srbija je pretnja

Pojedini kosovski mediji objavili su ceo govor kosovske ministarke Donike Gervale. Navodeći da se radi o ključnom trenutku, ona tvrdi da je Kosovo napravilo veliki preokret posle izbora, „postavši lider demokratije i vladavine prava na Balkanu“.

I ona se pohvalila „rekordnim rastom od 10%“ u privredi, pa potom u finansijama, brojkama u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala. Međutim, u tome „što ne mogu da zatvaraju oči pred realnošću“, ona vidi Srbiju još jednom kao krivca.

„Naš severni sused Srbija je pre nekoliko nedelja zapretila našoj zemlji ratom, šaljući na našu granicu oklopna vozila, trupe, pa čak i borbene avione, dok se ruski ambasador u Srbiji pridružio trupama i pozdravio ovaj čin agresije. Kosovo nije jedino ugroženo. Radi se o sistematskoj eskalaciji retorike, gde kao sveže primere možemo navesti zvanične pohvale ratnim zločincima poput Ratka Mladića od bliskog saveznika predsednika Vučića, ministra Vulina, i njegovu čistu laž u samo nekoliko dana, u vezi sa jednim od najbrutalnijih masakra na Kosovu, masakrom u Račku, koji je izazvao brzu promenu stava Zapada prema Kosovu“, tvrdi Gervala.

Sve ovo se ne dešava slučajno, navela je ona.

„Sadašnje rukovodstvo Srbije sistematski pojačava propagandu i govor mržnje kao deo vladinog programa da napadne Zapad i NATO radi humanitarne intervencije i da zabarikadira Srbiju iza agresivnog pristupa, opet, prema svojim susedima. S tim u vezi, Vlada Srbije je formalno usvojila strategiju koja koristi preformulisanu verziju ‘velikosrpske’ ideologije koja je dovela do katastrofe na Balkanu 1990-ih. U 2021. jedan vladin zvaničnik poziva na ‘srpski svet’ i opet srpski nacionalizam kaže da svi Srbi u regionu treba da žive pod srpskom vlašću, kako je ovog leta u prsustvu g. Vučića kazao g. Vulin“.

„Srpski nacionalisti prete Kosovu ratom, provociraju podelu Bosne i Hercegovine, kao 1991. godine, i pokušavaju da iznutra destabilizuju druge zemlje“, Gervala je ređala optužbe na račun Srbije.

Navodi da se ne radi o „izolovanim incidentima“, već je to „deo sistematske kampanje za destabilizaciju regiona koju preduzimaju Rusija i njen predstavnik Srbija“, kazala je, podsećajući na to da je pre nekoliko nedelja, dvoje ruskih diplomata moralo da napusti Kosovo, jer su, kako tvrdi, predstavljali „pretnju po nacionalnu bezbednost“.

U zaključku svog govora, Gervala je kazala da je situacija trenutno opasnija nego što su „neki svesni ili voljni da vide, barem u EU“, i da je zato potrebna „brza i hitna akcija“, kao i „jasna komunikacija sa onima koji ugrožavaju mir, ne samo u Ukrajini već i u našem regionu“.

Iz do sada dostupnog materijala srpskog ministarstva spoljnih poslova, nema, međutim, nijednog osvrta na ove optužbe, odnosno da li je i šta Selaković danas kazao na Gervaline reči.

 

 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.