Šef PIK: KP prihvatila ostavke policajaca; Pokrenuti postupci protiv pojedinih bivših službenika

Načelnik PIK-a Kuštrim (Kushtrim) Hodaj, rekao je da se vode istrage o organizovanju podnošenja ostavki policajaca na Severu. On je saopštio da je Kosovska policija već odobrila ostavke zbog isteka roka od 30 dana. Hodaj je upozorio na pokretanje postupka protiv bivših policijskih službenika, jer nisu svi predali opremu.

U intervjuu za Kosova Press, naglašava da je bilo pritisaka na srpske policajce da podnesu ostavke.

„Proces ostavke ili odobravanja ostavke je administrativni proces koji se odvija u okviru Kosovske policije, međutim, vodili smo i vodimo istrage u vezi sa odgovornima koji su organizovali način podnošenja ostavki i vršili pritisak u nekim slučajevima na policijske službenike da budu prinuđeni da podnesu ostavke. Naravno, policija nas je obavestila da su sve ostavke već odobrene zbog isteka roka od 30 dana, a sada većina njih više formalno nije deo Kosovske policije“, navodi Hodaj.

Hodaj naglašava da ima slučajeva koji, osim uniformi i naoružanja, nisu predali drugu opremu Kosovske policije.

„Svakako, većina njih je predala službenu opremu, uključujući oružje i drugu opremu. Ima slučajeva u kojima nije isporučena sva oprema i za te slučajeve će se pokrenuti postupak za korišćenje službene državne imovine. Naravno, policija ima spisak i ima informacije i protiv svakog od njih, koji nisu predali imovinu institucijama, pokrenuće se postupak“, dodaje načelnik PIK-a.

Hodaj pojašnjava da za te slučajeve, policija ima evidenciju.

„Postoje informacije da nije isporučena sva oprema, već je isporučeno uglavnom oružje, koliko ja znam, od većine. Međutim, to je deo o kome policija ima evidenciju i ima najtačnije podatke, jer je prihvatila zahteve za ostavke i odobrila ih na osnovu procedure koja reguliše ovo pitanje“, zaključio je Hodaj.

Opširnije o ostavkama srpskih policajaca na Severu pročitajte u našim kategorijama:

Napuštanje Institucija i TablicePreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.