Sedmi dan protesta: Roditelji i danas bez odgovora zbog čega su škole na Severu jedine zatvorene

Foto: KoSSev – OŠ Branko Radičević

Održan je i sedmi dan protesta grupe roditelja nezadovoljnih odlukom da njihova deca ni ove nedelje nisu krenula u školu, već časove pohađaju onlajn. Kako su i najavili, uputili su se danas kod načelnika školske uprave za Kosovo i Metohiju, koji je ujedno i član Tima za praćenje epidemiološke situacije, kako bi dobili odgovor na osnovu čega je ovaj Tim doneo odluku o produžetku rada škola na Severu po trećem modelu, odnosno nastave na daljinu. Međutim, načelnika ni danas nisu našli u kancelariji.

Škole na Severu su trenutno jedine srpske škole, ali i jedine na teritoriji Kosova u kojima se nastava ne odvija ni u jednoj preduniverzitetskoj ustanovi, kao ni u predškolskim ustanovama, već đaci časove pohađaju na daljinu.

Iako je Ministarstvo prosvete Srbije u petak predvidelo da se od ponedeljka sve škole u srpskim sredinama na KiM otvore, prosvetnim institucijama na Severu Kosova je istog dana u 12.35 dostavljeno još jedno obaveštenje putem mejla koji potpisuje Načelnik školske uprave za KiM, a u koji je KoSSev imao uvid.

U međuvremenu je usledio i drugi dokument u koji je naš portal imao takođe uvid, a koji se prosleđivao roditeljima. U njemu je navedeno da je odluku o nastavku primene trećeg modela odnosno nastave na daljinu doneo Tim za praćenje i koordinisanje primene preventivnih mera o radu škola, a na osnovu „dodatnih analiza indikatora za procenu epidemiološke situacije, a na zahtev Zavoda za javno zdravlje u Kosovskoj Mitrovici“, i koji su pokazali da je „evidentna transmisija virusa sa povećanjem broja obolelih od kovida-19, kao i da postoji ograničenje u primeni mera prevencije i suzbijanja infekcije u školama“.

Kako su roditelji u međuvremenu saznali da je upravo načelnik ŠU za Kosovo i Metohije ujedno i član ovog Tima, grupa roditelja pokucala je danas na njegova vrata sa namerom da dobiju odgovore na osnovu čega je doneta takva odluka.

Međutim, preko kurira im je poručeno da načelnik nije tu i da će biti odsutan ceo dan.

I danas tvrde da po brojkama zaraženih u srpskim sredinama na KiM, Sever nije u rizičnoj zoni niti je bio kada je odluka donešena, te da to ne vide kao validan razlog da njihova deca jedina nisu krenula u školu.

Stoga i dalje traže jasne odgovore kada je u pitanju obrazovanje, psihofizičko zdravlje i budućnost njihove dece.

Roditelji će protest nastaviti i sutra, uputiće se ponovo kod načelnika ŠU na sastanak koji će prethodno zakazati, kako im se ne bi ponovio isti scenario.

Ako ih sutra bude primio, nakon tog sastanka sa njim, najavili su da će proteste obustaviti a javnosti će se obratiti saopštenjem koje će obuhvatiti rekapitulaciju prethodnih protesta.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.