Svećlja: Kosovo prihvatilo ponudu KFOR-a da zameni specijalne jedinice, Srbi odbili

Izvor: Zeri (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Ministar unutrašnjih poslova Đeljalj Svećlja ponovio je danas da posvećenost specijalne jedinice nema za cilj ugrožavanje interesa građana, već za zaštitu graničnih prelaza i osoblja koje tamo radi.

Svećlja je na konferenciji za novinare rekao da se nakon postavljanja barikada pojačala retorika srpskih vlasti i paralelnih struktura koje su, kako je rekao, angažovanje Specijalne jedinice za njih prikazale kao represiju.

On je takođe govorio o ponudi KFOR-a da se Specijalne jedinice povuku, kazavši da su tu  ponudu prihvatile kosovske vlasti, ali da su je srpski stanovnici odbili, i da je prema njegovim rečima, ovo odbijanje otkrilo njihovu pravu svrhu, a to je da je politički cilj blokiranje puteva na Jarinju i Brnjaku.

„KFOR je ponudio dodatne angažmane i osigurao granične prelaze dodatnim snagama. Mi smo kazali da je uklanjanjem barikada prisustvo Specijalne jedinice nepotrebno, ali su čak i ovu ponudu komandanta KFOR – a odbili ti ekstremistički elementi“, kazao je Svećlja.

„Sa ovim odbijanjem, dokazali su da nisu zabrinuti zbog prisustva Specijalne jedinice, već su njihove namere duboko političke i na štetu suvereniteta naše zemlje”, izjavio je Svećlja na konferenciji za novinare sa austrijskim kolegom Karlom Nehamerom, koji boravi u poseti Kosovu.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.