SE o hapšenju Đurića: Veoma smo zabrinuti. U izveštaju o raseljenima bez 220.000 IRL sa KiM

"Veoma smo zabrinuti zbog onog što se dogodilo tog dana. Razgovarali smo sa srpskim vlastima o tome. Informisan sam. I naravno, u kontaktu smo sa kosovskim vlastima, takođe. Nadamo se da to neće dalje da šteti pregovorima Beograda i Prištine kojim fasilitira EU. Veoma je važno da se izbegnu stvari koje su se dogodile tog dana" – ovako je generalni sekretar Saveta Evrope, Torborn Jagland, komentarisao u utorak hapšenje Marka Đurića 26. marta. Odgovorio je na pitanje članice stalne delegacije Narodne skupštine u PS Saveta Evrope, Dubravke Filipovski, zašto je izostala reakcija i osuda Saveta Evrope povodom ovog hapšenja. 

Kako je saopšteno iz Parlamenta Srbije, Filipovski je takođe "oštro reagovala" na izveštaj PS Saveta Evrope o humanitarnim potrebama i pravima interno raselјenih lica u Evropi.

"Pored toga, Centar za praćenje raseljenih lica procenjuje da u Italiji ima 31.000 interno raseljenih osoba zbog prirodnih katastrofa, 22.600 IRL u Ruskoj Federaciji (19.000 zbog sukoba i 3.600 zbog prirodnih katastrofa), kao i 17.000 interno raseljenih lica na Kosovu zbog sukoba," stoji u ovom dokumentu.  

U ovaj izveštaj nije uvedeno 220.000 interno raselјenih lica sa Kosova i Metohije, koja se za sve ove godine suočavaju sa nemogućnošću povratka u svoje domove, na šta posebno utiče kontinuirano nepoštovanje Rezolucije UN 1244, loša bezbednosna situacija na KiM i odsustvo ekonomskih mogućnosti za povratnike, stoji u saopštenju srpskog parlamenta.

Naročito se, dodaju, Filipovska osvrnula na "brojne, svakodnevne napade na malobrojne povratnike srpske nacionalnosti na KiM, a da pri tome krivci nisu uopšte privedeni pravdi niti procesuirani". 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.