Saveti farmaceuta: Šta treba da sadrži putna apoteka

lekovi

Sezona odmora je uveliko u toku. Da bi letovanje prošlo bez briga i panične potrage za apotekom ukoliko nam zatreba, ne bi bilo loše od kuće poneti nekoliko lekova koji će se naći „za svaki slučaj“.

Farmaceuti za portal N1 kažu da je, pre svega, najvažnije da se na odmor ponesu lekovi koji su redovna terapija u dovoljnoj količini, kao i da budu odgovarajuće čuvani (na primer futrole za insulin ili slično).

Prema njihovim rečima, za one kojima je muka u vožnji preporučuju se tablete protiv mučnine.

Uz sebe treba imati, savetuju, i toplomer, kao i lekove protiv bolova i povišene temperature (paracetamol, ibuprofen), a ukoliko su u pitanju bebe – sirup ili čepiće.

Nekoliko dana pre polaska na odmor, kao i tokom odmora, savetuje se uzimanje probiotika – mogu se uzimati i kao preventiva, ali i za lečenje stomačnih problema.

Na odmoru može doći do svakakvih nepredviđenih situacija, te bi bilo zgodno poneti i lekove protiv alergijskih reakcija.

Svi znamo koliko iritantni komarci mogu da budu, i koliko njihov ujed koji svrbi može da nam upropasti raspoloženje. Zaštita od ujeda insekata omogućiće, kažu farmaceuti, da vam odmor prođe bez nepotrebnih nerviranja.

Ukoliko do ujeda dođe, ili ako ste na moru, pa dođe do susreta s meduzom, farmaceuti preporučuju kreme i gelove za kožu sa dejstvom hlađenja i za ublažavanje svraba.

Ipak, kao najvažnije podvlače – zaštitu od sunčevih zraka.

Pre izlaska na sunce, kažu, treba se namazati, preporučljivo je kremom sa SPF 50+ i ponavljati nanošenje nekoliko puta tokom boravka na suncu. Naročito je važno zaštititi decu, napominju, i dodaju da koža pamti.

Podjednako je važna nega kože nakon izlaganja suncu – za to se savetuju kreme i mleka za hidrataciju i negu (postoje i posebna mleka za posle sunčanja, ali mogu se koristiti i bilo koja na bazi pantenola).

Kapi za nos, kao i fiziološki rastvor, takođe ne bi bilo loše imati u putnoj apoteci, a ne treba zaboraviti ni veštačke suze za oči, kao ni hidrogen za uši, ukoliko dođe do začepljenja.

Pastile za grlo pomoći će kod grebanja i promuklosti.

Pandemija koronavirusa, iako izgleda kao da smo je zaboravili, i dalje traje. Sredstva za dezinfekciju su i dalje na vrhu liste, kao i zaštitne maske.

N1Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.