Savet Evrope nije dobio zahtev za prijem Kosova u članstvo

Savet Evrope (SE) nije dobio formalni zahtev za prijem Kosova u članstvo u toj organizaciji rekao je portparol generalnog sekretara SE Danijel Holtgen, prenosi Dijalog.net, pozivajući se na agenciju Beta. 

Zamenik premijera Kosova, Enver Hodžaj, najavio je ranije ove nedelje na sednici Vlade Kosova da će tokom ovog meseca, a najkasnije u januaru naredne godine Kosovo podneti zahtev za članstvo u Savetu Evrope.

Prema njegovim rečima, ukoliko se dogodi da prijava bude podnesena tokom ovih meseci, Kosovo će biti primljeno u ovu instituciju za dve godine.

Nakon najave Hodžaja, oglasio se i ministar spoljnih poslova Srbije, Ivica Dačić.

"Najavljeni zahtev Prištine za članstvo u Savetu Evrope treba da bude odbačen kao neosnovan, jer Kosovo ne ispunjava osnovne uslove za status članice SE," rekao je Dačić.

Kosovo bi na eventualnom putu ka članstvu u Savetu Evrope moralo da prođe niz procedura, uključujući monitoring i ispunjavanje strogih kriterijuma u oblasti demokratije, vladavine prava i ljudskih prava.

O formalnom zahtevu Prištine za prijem u tu organizaciju odlučivali bi Komitet ministra, telo za monitoring, a potom i Parlamentarna skupština Saveta Evrope.
 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.