Savet EU:Suđenja za trgovinu organima izvan Kosova

Izvor: RTK2 (tekst je izvorno preuzet i nije lektorisan)
 
Savet EU odlučio je da odobri mandat Euleksu da podrži sudske postupke izmeštene sa Kosova, koji proističu iz istrage specijalnog tima EU za istragu navoda iz izveštaja tužioca Dika Martija o trgovini organima tokom 1999. godine na Kosovu i u Albaniji.
 
Euleks ima mandat da pomogne kosovskom vlastima i da ih podrži u oblasti vladavine prava, policije, pravosuđa i carine, a raspoloživi budžet predviđen za finansiranje misije do juna naredne godine iznosi oko 56 miliona evra, saopštio je sinoć Savet EU.
 
Marti je krajem 2010. godine podneo Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope izveštaj o sprovedenoj istrazi na Kosovu i Albaniji u kojem je optužio kosovskog premijera Hašima Tačija kao jednog od lidera UČK i njegove bliske saradnike da su organizovali trgovinu ljudskim organima i ubijanje zarobljenih Srba i Albanaca.
 
Glavni tužilac specijalnog istražnog tima EU Klint Vilijamson, koji je u mnogome potvrdio navode iz Martijevog izveštaja, najavio je ranije da će suđenja započeti u leto 2015. godine, a u međuvremenu je njemu istekao mandat, pa će EU imenovati novog tužioca.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.