Savet bezbednosti UN-a danas o Kosovu

Tromesečni izveštaj Generalnog sekretara UN-a, Ban Ki Muna, o radu UNMIK-a biće tema današnje sednice Saveta bezbednosti u Njujorku. Ispred beogradske delegacije učestvovaće ministar spoljnih poslova Srbije i prvi potpredsednik Vlade, Ivica Dačić, dok, za sada, nije poznato ko će predvoditi prištinsku delegaciju.

Kako su ranije preneli beogradski mediji, Ban Ki Mun je u svom najnovijem izveštaju, koji obuhvata period od 16. jula do 15. oktobra 2016, pozivao predstavnike kosovskih institucija da se "uzdrže od preduzimanja" bilo kakvih koraka, ili odluka koji bi mogli da ometu napredak u dijalogu sa Beogradom, kao i na "pažljivije konsultacije i dijalog", kada su u pitanju zakoni koji su "osetljivi", a sa posebnim fokusom na to da se obezbedi "da manjinske zajednice učestvuju u odlukama koje se odražavaju na njihove živote".

U izveštaju se navodi i da se sprovođenje sporazuma Beograda i Prištine odvija relativno sporo. Ipak, dodaje se, da su obe strane signalizirale da žele da učine pomake, uključujući i vezu sa ZSO.

Postignut je "opipljiv" napredak u vezi sa sporazumom o slobodi kretanja i registarskim tablicama, ističe se, takođe. 

U izveštaju se dalje dodaje da je nastavljeno i integrisanje adminstrativnog osoblja srpskog MUP-a, odabrane su sudije, tužioci i pravosudno osoblje i imenovanja slede, saradnja opština na Severu Kosova i kosovskih ministarstava je bolja, posebno u vezi sa finansiranjem opština. 

Broj povratnika na KiM je i dalje mali, a u protekla tri meseca zabeleženo je 69 incidenata – ističe se, takođe.

Iz ministrarstva spoljnih poslova Srbije navode da će ministar spoljnih poslova, Ivica Dačić, u svom izlaganju dati osvrt na Izveštaj generalnog sekretara UN-a. Izneće, takođe, i ocenu srpske strane o aktuelnoj situaciji na Kosovu i Metohiji, te ukazati na ključni značaj delovanja UNMIK-a za Srbiju.

Zalaganja za ukidanje sednica SB UN o Kosovu 

Tokom prethodnog predstavljanja izveštaja UNMIK-a diplomatski predstavnici SAD-a i Velike Britanije zatražili su u SB UN ređe sastanke o Kosovu. Umesto na svaka tri, izveštaji o stanju na Kosovu treba da se podnose, na šest meseci, jer bi Savet bezbednosti, kako su naveli, trebalo da se "bavi važnijim pitanjima".

Ipak, potpuno suprotna zapažanja od svojih zapadnih kolega izneo je ruski ambasador u UN-u Vitalij Čurkin: "Skrećemo pažnju da je Kosovo 'siva zona' u Evropi, ne samo za organizovani kriminal, već i za islamiste." 

Ministar spoljnih poslova Srbije, Ivica Dačić, je prethodno upozorio da Priština želi da "otera" UN i UNMIK sa Kosova i ukine sednice Saveta bezbednosti, te da u tome ima podršku nekoliko zemalja, a to pokazuje i time što na sednicama Saveta bezbednosti, na kojima se podnosi izveštaj – ne želi da učestvuje na najvišem nivou, već šalje svog predstavnika u SAD, Vljoru Čitaku, i tako što pokušava da "minimizira status Kosova onako kako je predviđeno rezolucijom 1244". 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.