Sava Janjić za svog prijatelja Srđana Aleksića: "Od ove ljubavi nema veće, da ko život svoj položi za prijatelje svoje"

Iguman manastira Visoki Dečani jutros je odao počast svom prijatelju – heroju srpskog naroda, ali i regiona iz poslednjih ratova – Srđanu Aleksiću, koji je na današnji dan ubijen pre 23 godine, braneći svog sugrađanina druge vere.

"Prošle su 23 godine od pogibije mog školskog druga i dragog prijatelja Srđana Aleksića koji je postradao braneći jednog dečaka Bošnjaka na trebinjskoj pijaci. Srđana sam zadnji put video nedugo pre njegove pogibije, jer je tada i posetio manastir Dečani. U Evanđelju od Jovana stoji 'Od ove ljubavi nema veće, da ko život svoj položi za prijatelje svoje' (Jn. 15, 13). Srđan je ispunio tu zapovest i ostao upamćen kao čovek. Ponosan sam što sam ga poznavao. Večna mu pamjat!" – napisao je Janjić na svom Fejsbuk profilu na srpskom i engleskom jeziku.

Srđan Aleksić je bio vojnik Vojske Republike Srpske koji se na današnji dan 1993., tokom rata u Bosni i Hercegovini, suprotstavio grupi srpskih rezervista u pokušaju da spasi Bošnjaka iz Trebinja – Alena Glavovića, kojeg su maltretirali na trebinjskoj pijaci. Rezervisti su potom napali Aleksića, pretukavši ga kundacima od pušaka i on je nakon šest dana kome preminuo 27. januara 1993. godine.

Imao je 26 godina kada je ubijen. Bio je juniorski rekorder u plivanju. 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.