Đurić: Dijalog, ali za stolom gde i Srbija dobija

Nema dileme da sve treba da se rešava dijalogom, ali za stolom na kojem nešto čeka i Srbiju, a ne gde se samo Srbiji ispostavljaju obaveze, kaže Marko Đurić.

On je ponovio da je došao trenutak da Srbija razmotri svoju politiku i prilagodi je ponašanju drugih.

Đurić je za RTS rekao da presuda lideru Građanske inicijative SDP Oliveru Ivanoviću ne treba da bude posmatrana izlovano od ostalih dešavanja, gde se ne sprovode ključni elementi Briselskog sporazuma, a naročito sporazum o ZSO.

"Priština okleva, ne dobija, čini se, dovoljno podsticaja sa strane. Došao je trenutak da mi našu politiku razmotrimo i prilagodimo ponašanjem drugih. Nema dileme da stvari treba da se rešavaju razgovorom i dijalogom, ali za stolom na kojem nešto čeka i Srbiju, a ne za stolom za kojim se samo Srbiji ispostavljaju obaveze", rekao je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju. 

On je napomenuo da su Vlada Srbije i premijer Aleksandar Vučić učinili apsolutni maksimum u normalizaciji odnosa sa Prištinom, a sve što sa druge strane dobijaju jesu negativni politički signali i neka vrsta javnog izvrgavanja obaveza. 

Na to, kako je istakao, Srbija treba da nađe pravi odgovor. 

"Mi ćemo u okviru vlade narednih dana tražiti odgovor na pitanje šta je za Srbiju najbolje dalje. Srbija ostaje posvećena onome što je sa naše strane obaveza iz dijaloga, ali nemojte da očekujete da će Srbija ijednog trenutka da odustane ili da bude pokolebana kada je reč o onome što nama pripada, što smo dobili," rekao je Đurić. 

Đurić je rekao da se postavlja pitanje koji je smisao držanja samo jedne strane u procesu, da je to pitanje za međunarodnu zajednicu i da se postavlja pitanje šta bismo dobili da ne prilagodimo našu politiku drugim stranama u procesu. 

Kako kaže, delegacija Beograda i na tehničkom nivou i kada je predvodi premijer Vučić "do kraja zastupa interese Srbije i sprovođenje dela sporazuma koji su u srpskom interesu". 

Upitan kada će Beograd sve to predočiti Briselu, Đurić je rekao da se premijer Vučić već juče sastao sa visokom predstavnicom EU, Frederikom Mogerini, i da će se u narednim danima nastaviti pritisak. 

Povodom presude Ivanoviću, Đurić je rekao da treba reći da "ima nešto trulo u kosovskom pravosuđu", te upitao da li bi takva presuda postojala da je u sudu rađeno po zakonu, pravu i pravdi i da su naše sudije učestvovale u tom postupku, budući da Briselski sporazum, pored ostalog, podrazumeva formiranje suda na severu Kosova sa srpskom većinom. 

Đurić je ponovio i da vanredni parlamentarni izbori treba da budu sprovedeni na čitavoj teritoriji zemlje i da će oni biti i sprovedeni. 

Lider Građanske inicijative SDP Oliver Ivanović juče je proglašen krivim za ratne zločine pred sudom u Kosovskoj Mitrovici i osuđen je na devet godina zatvora. 

Marko Đurić je nakon toga rekao da presuda koja je doneta protiv Ivanovića "nema veze ni sa pravom, ni sa pravdom" i da je zbog toga vreme da Beograd preispita svoje učešće u pregovorima sa Prištinom.

B92/Tanjug

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.