Sastanak Vučić-Mogerini, samo dva briselska sporazuma u pisanoj formi

Premijer Srbije, Aleksandar Vučić, održao je danas u Davosu hitan sastanak sa šeficom diplomatije Evropske unije, Federikom Mogerini, a glavna tema bila je Kosovo. Posle poruke od pre četiri dana da moli Albance da "ne ubijaju Srbe" sa KiM-a, odnosno da će "sprečiti ubijanje" Srba sa KiM-a, Premijer je nakon današnjeg sastanka poručio da je "za stolom rekao da se zalaže za mir i stabilnost po svaku cenu, ali da ne voli licemerne stavove." Za sada nema drugih detalja sa ovog sastanka. Srpski premijer danas je ponovo potvrdio da je dogovor o kretanju specijalnih jedinica Kosovske policije (ROSU) – na Sever, a koje su u subotu boravile u Donjem Jarinju kako bi sprečile dolazak voza iz Beograda u Kosovsku Mitrovicu, zbog čega je Vučić održao hitan sastanak Biroa za bezbednost, pre nego je izašao u javnost sa dramatičnim upozorenjem – usmeni. Danas je saopštio i to da ovaj dogovor nije i jedini usmeni iz Brisela, odnosno da su samo dva sporazuma u Briselu doneta u pisanoj formi.

Imali smo posebne kontakte sa Albancima sa Kosova

"Imali smo posebne kontakte sa Albancima na Kosovu i verujem da ćemo sve probleme da rešimo na miran, racionalan i razuman način," rekao je Vučić novinarima u Davosu, poručivši da je "za nas problem samo jedna stvar od ključnog značaja, a to je korišćenje i nošenje lakog i teškog oružja."


Mogerini i sa Tačijem: Zahvalnost zbog angažmana za nastavak dijaloga

Mogerini je sinoć telefonskim putem razgovarala i sa kosovskim predsednikom, Hašimom Tačijem. 

"Mogerini je spomenula značaj smirivanja situacije i potrebu nastavka dijaloga o potrebama ljudi. Ona je izrazila zahvalnost za liderstvo predsednika i angažman vlasti Kosova za nastavak dijaloga, uprkos poslednjim teškoćama," izjavila je portparolka visoke predstavnice, Maja Kocijančič, prenose prištinski mediji.

"Sada kažu da nemamo pismeni sporazum. Pa nemamo ga, ali je to deo onoga o čemu smo razgovarali i imamo usmeni sporazum. Znate, u Briselu imate samo dva sporazuma u pisanoj formi, a sve ostalo je postizano kao usmeni sporazum," rekao je Vučić, prenosi B92, potvrđujući još jednom ono što je rekao u nedelju.

To što je dogovoreno u vezi sa glavnim mitrovičkim mostom i telekomunikacijama, do konačnog parafa, bilo je u usmenoj formi, dodao je Premijer

NATO: Briselski sporazum iz 2013. ne obuhvata kosovske policijske snage

Danas su iz Brisela stigle i dopunske informacije o prisustvu jedinica ROSU na Severu.

Izvori iz NATO-a saopštili su za Betu da "Briselski sporazum iz 2013. godine, na koji se poziva Srbija, ne obuhvata policijske snage Kosova".

"Ja sam učestvovao lično oko dolaska ROSU na Sever. Nemate to u pisanoj formi. Imate za KBS, ali vam ja samo kažem – lično sam učestvovao u tome. Lično sam učestvovao u tome i sa Ketrin Ešton i sa Federikom Mogerini i direktno sa predstavnicima NATO-a. Bio je Ivica Dačić svedok i imamo još svedoka i imamo belešku o tome. I naš je zahtev bio, pre svega, da nikada ROSU ne dođe na Sever bez toga," izjavio je Premijer Srbije u nedelju, gostujući u emisiji televizije Pink.

Dan ranije iz NATO-a je saopšteno da kosovske institucije nisu u obavezi da obaveštavaju KFOR o razmeštanju specijalnih jedinica Kosovske policije.

"U skladu sa trenutnim ugovorima i mandatom KFOR-a (koji proizilazi iz Rezolucije UN 1244 iz 1999. godine), institucije Kosova nisu u obavezi da obaveštavaju KFOR o razmeštanju ROSU na severu Kosova," saopšteno za Tanjug iz Severnoatlantske alijanse.


Pročitajte još:

Čudo od Voza: Umesto simbolike na Sever stigla ROSU

Ambasada SAD o vozu: Poštujemo pravo Kosova da upravlja ko prelazi granicu, podržavamo dijalog

KFOR nije znao za ROSU na Severu, ali kosovske institucije nisu obavezne da obaveste

Lavrov: Balkan izvor konflikata, EU da smiri Beograd i Prištinu

Mustafa odgovara Nikoliću: Srbi nisu u opasnosti i ne treba Beograd da ih štiti

VOZ u najdelikatnijem momentu: "Temperatura blizu vrenja, odmah isključiti rernu"

Predsednik Srbije: Ako na Kosovu budu ubijali Srbe, ide vojska, svi, ja prvi, nije mi prvi put

Vučić: Specijalne jedinice minirale prugu, poslednje upozorenje Albancima – ne ubijajte Srbe

Vođe Srba iz kosovskih i srpskih institucija Albancima: Bog da im ohladi vrelu glavu, da ne bi vetar sa Severa

Više od 19 sati putovanja: Voz iz Beograda nije ušao na KiM, iz Raške se vratio u prestonicu

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.