Šarčević: U septembru ne moraju da se pravdaju izostanci iz škole

Šarčević
FOTO: Beta

Ukoliko, zbog straha od virusa, roditelji na početku školske godine ne žele da decu šalju u školu, to neće morati da pravdaju, kaže ministar prosvete Mladen Šarčević.

Ministar je naveo da će danas škole dobiti jasne smernice i modele nastave za predstojeću školsku godinu.

Juče je saopštena odluka Kriznog štaba o organizovanju nastave od ovog septembra – učenici od prvog do četvrtog razreda će nastavu pohađati u učionici u prepodnevnoj smeni. Maksimalan broj đaka u učionici biće 15, dok će stariji razredi kombinovati odlazak u školu i onlajn nastavu.

Odluka Kriznog štaba – kako se nastavlja školska godina

„Roditelji koji u septembru ne žele decu da šalju u školu, neće to morati da pravdaju“, naveo je ministar za TV Pink.

Naglasio je da se dva meseca radilo na pripremama nastave za novu školsku godinu. Za nastavu u školi fokus će biti na učenicima nižih razreda i oni će nastavu pohađati u prepodnevnim satima.

Tokom časova, kako je rekao, moraju se poštovati mere distance i za svakog učenika mora se obezbediti prostor od četiri kvadratna metra.

To znači da će većina odeljenja morati da se deli i da u učionici neće biti više od 15 učenika.

Za 542 škole od 1.192 postojećih u Srbiji neće biti potrebe da se odeljenja dele, jer nemaju više od 15 učenika. To su seoske škole, škole koje pohađaju manjinske zajednice i škole na KiM.

RTS

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.