Saradnja Peći i Šapca: Gradonačelnici u poseti Goraždevcu i Pećkoj Patrijaršiji

Godinu dana prošlo je od kako je uspostavljena saradnja između jedne kosovske i jedne opštine iz centralne Srbije. Opština Peć i grad Šabac sarađivaće u mnogim oblastima, a najviše u oblasti poljoprivrede i obrazovanja. Ovo je prvi slučaj da jedna kosovska i srpska opština uspostave saradnju. Reportažu o poseti šabačkog gradonačelnika Peći pripremio je radio Goraždevac.

Nebojša Zelenović je gradonačelnik Šapca i zajedno sa predsednikom skupštine uzvratio je ovih dana posetu Peći, nakon što su prošle godine u Šapcu boravili predsednik skupštine opštine ovog grada Islam Husaj i direktor odeljenja za obrazovanje.

„U Srbiji, generalno, ni jedan grad ili opština ne sarađuju sa opštinama na Kosovu i ja ne znam razlog. Ono što je meni bilo važno jeste to da počnemo da razgovaramo i da počnemo da se bolje upoznajemo. Ja sam siguran da ne postoji ni jedna prepreka, kada rasčistimo nevažne stvari i nebitne teme, da ne postoji ni jedna prepreka da počnemo da pričamo o životnim temama. Životne teme su – kako da proizvodimo više, kako da zarađujemo više, kako da imamo bolje obrazovanje, kako da mladi iskoriste neke šanse koje se sada otvaraju, kako da uključimo građane više u odlučivanju i onda imate dovoljno tema da sa prijateljima ovde u Peći razgovaramo o tome. Mi možemo mnogo toga da naučimo od njih, oni mogu što šta dobro da čuju kako smo mi uradili u našem gradu,“ kaže Zelenović.

Zelenović je obišao i susedni Goraždevac, najveće srpsko selo u pećkoj opštini. Sa meštanima je razgovarao o tome kako da zajednički podrže zdrave ideje za razvoj ovog kraja.

Šabac i Peć imaju mnogo toga zajedničkog, kaže Zelenović za radio Goraždevac.

„Vrlo je zanimljivo da smo se mi kao gradovi i opštine sreli i počeli da sarađujemo, a vrlo smo slični i u političkim situacijama generalno. Mi smo jedan od retkih opozicionih gradova u Srbiji, baš kao što je Peć na Kosovu, ali činjenica je da smo mi spremni da razgovaramo i to nas poprilično razlikuje od drugih,“ smatra Zelenović.

I gradonačelnik Peći Gazmend Muhadžeri smatra da je početak ove saradnje veoma dobar i da će se konkretni koraci videti veoma brzo:

„Mislim da će iduće godine da se vidi konkretna saradnja u prosveti i poljoprivredi i verujem da ćemo uspeti da napravimo konkretne korake u tom pravcu.“

Gradonačelnici Peći i Šapca, osim Goraždevca, posetili su opštinske institucije, manastir Pećku Patrijaršiju, Radio Goraždevac i Osnovnu školu „Janko Jovićević“ u Goraždevcu.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.