Pred dijalog u Briselu, Tači sa predstavnicima Kvinte

Pred novu rundu dijaloga u Briselu, kosovski predsednik, Hašim Tači, sastao se sa predstavnicima zemalja Kvinte u Prištini.

Predstavnici Kvinte „još jednom su potvrdili njihovu podršku započinjanju poslednje faze dijaloga između Srbije i Kosova o normalizaciji odnosa između dve države“, stoji u saopštenju iz kosovskog predsedništva sa jučerašnjeg sastanka.

„Kosovo je spremno za dijalog i za normalizovanje odnosa,“ naveo je Tači, sa druge strane, ističući potrebu za „što širim obuhvatanjem“ političkih partija, civilnog društva i medija.

I srpski predsednik potvrdio je učešće na razgovorima, navevši:

„Nisam ni optimista, ni pesimista, naš je posao da štitimo interese našeg naroda, mi smo spremni za razgovore.“

Iz službe EU za spoljnu politiku i bezbednost saopšteno je nešto više detalja o čemu će razgovarati dvojica predsednika.

Nastaviće „svoj rad na sveobuhvatnoj fazi dijaloga za normalizaciju“, razgovaraće o postignutim sporazumima, „informisaće o dosadašnjim postignućima“ i „razmotriće sledeće korake u pogledu intenzivnog perioda koji sledi“. Ipak, nije precizirano šta konkretno podrazumeva „intenzivni period“.

Dijalog se, sa druge strane, nastavlja u jeku medijskih navoda da se očekuje postizanje pravno-obavezujućeg sporazuma.

Međutim, na tehničkom nivou dijaloga postoje nesuglasice. Priština tvrdi da je ključno sprovođenje sporazume o energetici, a Beograd onaj o formiranju Zajednice srpskih opština.

„Tražili smo da razgovaramo o energetici, jer je to akutno pitanje za nas i insistiraćemo na predstojećim sastancima u Briselu da se na svakoj debati počne energetikom, insistiramo na sprovođenju sporazuma o energetici, koji je potpisan i o kome nema razgovara,“ naveo je ranije šef tehničke delegacije Prištine za dijalog, Avni Arifi.

Srpski predsednik je u više navrata tvrdio da sporazuma o energetici „nema“, a juče:

„Oni moraju da pročitaju. Mi imamo oko energetike taj opšti sporazum još iz 2013. On ne govori o Valaču i Gazivodama o čemu bi oni da govore, uopšte, to je jedan generalni sporazum, ali čak i takav sporazum kroz svoju implementaciju mora da postoji formirana ZSO, te ih molim da ne govore više gluposti.“

Nova runda tehničkog dijaloga najavljena je upravo pred sastanak dvojice predsednika.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.