„Šapa“: Najveća serija trovanja životinja u Severnoj Mitrovici, preko 30 njih nastradalo

Udruženje za za zaštitu životinja Šapa
Foto: Fejsbuk stranica Udruženje za zaštitu životinja Šapa

Članovi udruženja „Šapa“ proteklih dana pronašli su najmanje 30 tela otrovanih životinja u Severnoj Mitrovici, ali tvrde da je taj broj mnogo veći. Smatraju da ovo nije delo pojedinca već „organizovane grupe“ i razočarani su odsustvom reakcije institucija na „ovakav nezakonit i nehuman pokušaj rešavanja problema povećanog broja napuštenih životinja“.

U ovoj seriji trovanja, do sada najvećoj i najdužoj, kako navode iz udruženja za zaštitu životinja „Šapa“, nisu stradale samo napuštene životinje na ulici već i određeni broj vlasničkih.

Pored velikog broja uginulih ptica (golubovi, vrapci, svrake), stradali su psi, mačke i živina.

Pretragom terena od strane članova udruženja kao i po prijavama građana i vlasnika do sada je pronađeno najmanje 30 tela nastradalih životinja, navodi se u saopštenju ovog udruženja.

Tvrde i da je taj broj mnogo veći „jer na određenim lokacijama nedostaju životinje koje su tu obitavale godinama unazad, a o kojima su brigu vodili stanari pojedinih stambenih zgrada i ulica“.

Najveći broj žrtava su psi i ptice.

Većina nastradalih pasa je bila obeležena plastičnim minđušama, što znači da su prošli program sterilizacije/kastracije i vakcinacije protiv besnila, dodaju u saopštenju.

Svi slučajevi trovanja su, kako navode, blagovremeno prijavljeni od strane članova udruženja lokalnoj policijskoj stanici. Međutim, kako tvrde, većina vlasnika odbila je da prijavi trovanje svojih ljubimaca i pored njihovog insistiranja uz obrazloženje da “od toga nema ništa”.

„Smatramo da je prijavljivanje ovakvih monstruoznih dela zakonska obaveza svakog građanina zato što „trovači“ bacanjem otrova prave najmanje tri krivična dela. Pored Zakona o dobrobiti zivotinja (ubijanje i mučenje životinje) oni krše i Zakon o javnom zdravlju (najgrublje ugrožavaju zdravlje i bezbednost građana, posebno dece) kao i Zakon o zaštiti životne sredine (bacanje otrova po javnim površinama)“, navode u saopštenju.

Smatraju da ovo nije delo pojedinca već „organizovane grupe“ i najoštrije osuđuju ovakav nezakonit i nehuman pokušaj rešavanja problema povećanog broja napuštenih životinja na teritoriji Severne Mitrovice.

Poručuju da su razočarani što se nedelju dana „niko od nadležnih institucija nije oglasio po pitanju kršenja svih gore navedenih pravnih okvira“.

„Udruženje je zatražilo pomoć advokata i u narednom periodu preduzeće pravne korake da se počinioci ovog monstruoznog i krajnje opasnog načina rešavanja problema pronađu i zakonski kazne. Obratićemo se nadležnim institucijama da u što kraćem roku započnu rešavanje problema napuštenih životinja na pravno i moralno prihvatljiv i civilizovan način u skladu sa propisima o zaštiti životinja“, zaključuju iz „Šape“.

Ovo udruženje poziva građane da ih podrže u njihovoj inicijativi „zarad opšteg dobra svih koji žive na ovom prostoru“.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.