Sanda Rašković-Ivić i Marko Đurić o etničkom razgraničenju


Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić rekao je danas da je etničko razgraničenje zvanični predlog Srbije za razrešenje kosovskog pitanja u dijalogu sa albanskom stranom, ali istovremeno dodaje i da „još nije određeno“ gde bi bila „linija razgraničenja“.

Ovo je danas podiglo novi talas reakcija. Deo opozicije opisuje to kao kršenje ustava i „veleizdaju“, a veći deo kritikuje to što predlog koji se sada vidi kao državni, a koji podržavaju zvaničnici u vladi i predsednik Aleksandar Vučić, nisu nijednom stavljeni na parlamentarnu skupštnsku raspravu. Sa druge strane srpski predsednik kaže da je to poznato već godinu dana.

U emisiji „Kontekst“ TV Al Jazeera-e, o etničkom razgraničenju večeras su govorili Marko Đurić i potpredsednica Narodne stranke Sanda Rašković-Ivić a dolazilo je do kakofonije. 

Ni za Đurića, kao ni za predsednika, razgraničenje nije nova ideja. Ali ponavlja i ono što Vučić takođe govori – „miljama su daleko od rešenja“, a „kada do toga dođe, tražiće mišljenje građana“.

Rašković-Ivić naglašava da se o rešenju za KiM nije razgovaralo u parlamentu, podseća da je „građanin nosilac suvereniteta“, a Đuriću je postavila i pitanja: Šta kaže na to što sinovi i drugi članovi porodice Olivera Ivanovića učestvuju u protestima „1 u 5 miliona“, te da li mu je žao zbog „bestijalne kampanje“ protiv ubijenog Olivera Ivanovića, odnosno, da li ga je sramota zbog spota koji je prethodio njegovom ubistvu.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.