Samoopredeljenje sa Hanom u Briselu

Lideri pokreta Samoopredeljenje, Aljbin Kurti, Visar Imeri i Špend Ahmeti, koji borave u višednevnoj poseti Briselu, sastali su se juče sa evropskim komesarom za proširenje i susedsku politiku, Johanesom Hanom. Poruke koje su uputili poslanicima Evropskog parlamenta, pre dva dana, preneli su i Hanu. "Spremni smo da pokrenemo dijalog sa manjinama na Kosovu, posebno sa srpskom," istakli su. 

"Delegacija (pokreta Samoopredeljenje, prim.red.) naglasila je spremnost da se ubrza napredak integracije zemlje ka EU, sa posebnim fokusom na ekonomski razvoj koji stvara zapošljavanja i ublažava socijalne nejednakosti," saopštilo je Samoopredeljenje.

Sa visokim evropskim zvaničnikom, lideri pokreta za koji se sve više spekuliše da bi mogao da se nađe u budućem sazivu kosovske vlade, odnosno, da dobijaju sve snažniju podršku biračkog tela – razgovarali su i o potrebi da se "pokrene dijalog sa manjinama na Kosovu, posebno sa srpskom manjinom; o integraciji kroz ekonomski razvoj, gde će jednakost građana biti vodeći princip".

Han je, sa druge strane, kako se navodi, izrazio spremnost za nastavak saradnje sa novom vladom Kosova i istakao značaj njenog brzog formiranja. 

Tokom svoje posete Briselu, Kurti, Imeri i Ahmeti razgovarali su sa poslanicima u Evropskom parlamentu, među njima i sa Tanjom Fajon.

Na vanrednim parlamentarnim izborima, Samoopredeljenje je osvojilo 32 poslanička mesta u kosovskoj skupštini, i druga je stranka sa najvećim brojem glasova – posle koalicije PDK-AAK-Nisma, a kandidat ovog pokreta za premijera Kosova, Aljbin Kurti, je početkom nedelje predstavio platformu od devet tačaka za dijalog sa Beogradom.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.