Samoopredeljenje prikupilo više od 150.000 potpisa za izbore

Peticija samoopredeljenje
FOTO: Gazeta Express

Izvor: Gazeta Express (Tekst je izvorno preveden sa albanskog, osim odrednice danas koja je promenjena u juče, jučerašnje izdanje)

Do sada je prikupljeno 150 hiljada potpisa građana Kosova koji traže nove izbore. Već pet dana u glavnom gradu su postavljena više od 22 štandova gde građani imaju priliku da stave svoj potpis i pridruže se peticiji „Želimo izbore“.

Poslanica pokreta Samoopredeljenje, Fitore Pacoli (Pacolli), kaže da je materijal za peticiju već distribuiran po opštinama.

U međuvremenu, kaže da je juče na štandu na trgu „Majka Tereza“ vladalo veliko interesovanje građana.

„Za ovih nekoliko dana na terenu prikupili smo oko 150.000 potpisa. Koliko je danas potpisa prikupljeno znaće se na kraju dana. Ovde smo postavili tri štanda. Raspoređeni smo u svim naseljima opštine Priština, isto je i u ostalim gradovima“, rekla je Pacoli juče.

Pacoli kaže da je pokret Samoopredeljenje pokrenuo mnoge peticije, ali da postoji veliko interesovanje za nove izbore.

„Građani se osećaju izdanim, osećaju se izostavljenim. Oni takođe smatraju da Kosovo ide ka diktartorskom sistemu“, dodaje ona.

Pokret Samoopredeljenje pokrenuo je i online peticiju u subotu popodne, pozivajući na nove izbore.

Ovom peticijom LVV se protivi odluci Ustavnog suda koji je dao pravo predsedniku Hašimu Tačiju za dekret za formiranje nove vlade, nakon što je na osnovu predloga u martu 2020. svrgnut Aljbin Kurti. Vlada koju predvodi Avdulah Hoti izglasana je u sredu.

Pročitajte još:

Samoopredeljenje pokrenulo peticiju, zahtevaju izbore

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.