Samo rak pluća otkriven na vreme daje nadu za povoljnu prognozu bolesti

FOTO: Printscreen/RTS

Rak pluća je najčešći maligni tumor u Srbiji, ali i svetu. U Srbiji godišnje oboli više od pet hiljada ljudi, a čak 75 odsto njih izgubi bitku sa tom opakom bolešću, a ne mora da bude tako, navodi prof. dr Maja Ercegovac, direktorka Klinike za grudnu hirurgiju Univerzitetskog kliničkog centra Srbije.

Ove godine grudna hirurgija obeležava 90 godina postojanja u Srbiji, ali nažalost, kako navodi gošća RTS-a, prof. dr Maja Ercegovac, skoro 70 do 80 odsto intervencija se odnosi na rak pluća.

„Rak pluća i dalje predstavlja ozbiljan problem koji i dalje predstavlja glavni uzrok smrtnosti, među karcinomima je na prvom mestu. Jedan od razloga za to je relativno kasno otkrivanje bolesti. Bolest otkrivena u prvom stadijumu nam daje šansu da hirurškim lečenjem omogućimo i neko značajnije petogodišnje preživljavanje, mada ne treba zanemariti da sada postoje i neki dodatni modaliteti lečenja. Usavršena je hemioterapija, ciljane terapije koje u kombinaciji sa hirurškim lečenjem mogu da promene prognozu“, naglašava profesorka Ercegovac.

Međutim, danas se operiše samo 20 odsto pacijenata sa dijagnozom karcinoma samo zato što su otkriveni u kasnom stadijumu bolesti. Drugi razlog su i udružene bolesti koje pacijenti imaju, pre svega opstruktivna bolest pluća koja remeti plućnu funkciju i koja hirurzima onemogućava izvođenje odgovarajuće onkološke resekcije.

„Početna faza bolesti je kada je tumor veličine santimetar, dva. Po nekim najnovijim klasifikacijama tumora kojima se mi rukovodimo u izboru metode lečenja, u donošenju odluke o modalitetima lečenja pacijenta, svaki santimetar veličine znači u odnosu na prognozu i na izbor lečenja“, napominje Ercegovac.

Skrining raka pluća je nešto što je neophodno, ali je nužno postojanje dobre platforme i edukacije. Skrining karcinoma pluća ne znači otkrivanje karcinoma histološki, dodaje profesorka Ercegovac, već otkrivanje senke na plućima od kojih neće sve biti karcinom, ali će lekarima signalizirati potrebu da se obave dodatna ispitivanja i omogućiti da ti tumori veličine jednog santimetra, koji su najčešće asimptomatski, za koje pacijent i ne zna, budu uočeni u toj fazi, navodi prof. dr Maja Ercegovac.

RTSPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.