SafeJournalists: U Tirani napadnuti novinari od strane policije

Novinari policija Tirana
FOTO: albaniandailynews.com

Albanska policija oborila je na zemlju novinara TV kanala News 24, Ergjisa Gjencaja, a pritom gurnula njegovu koleginicu Klodianu Lali, nakon što nisu uspeli da privedu osumnjičenog kriminalca, saopštila je danas mreža novinarskih udruženja iz regiona SafeJournalists. Osudili su napad na TV ekipu, ali i zatražili da isto to učini i policija u Tirani.

Kako navodi mreža SafeJournalists u saopštenju koje prenosi njena članica – Nezavisno udruženje novinara Srbije, nekoliko policajaca, bez policijske uniforme, zaustavilo je juče na podne automobil svog osumnjičenog, međutim, nisu uspeli da ga zadrže.

„Istovremeno, na mesto događaja stigao je automobil NEWS 2 sa logotipom TV kanala iz kojeg su izašli novinari Gjencaj i Lala, ali nakon što policajci nisu uspeli da uhapse osimnjičenog, policajci su se okrenuli prema novinarima. Na video-snimku, objavljenom na internetu se vidi kako jedan od njih grabi telefon Gjencaja, koji je srušen na zemlju. Kada je Lala počela da protestvuje, odgurnula ju je osoba u civilu za koju se veruje da je policajac“, naveli su.

Gjencaj je za BIRN kazao da ga je policija nekoliko minuta držala licem prema dole i proveravala mu džepove.

Tvrdi da mu se nikada ništa slično nije dogodilo za 20 godina koliko radi kao novinar koji prati rad policije.

Novinarka Lala je kazala da je sa kolegom sasvim slučajno naišla na lice mesta, kada se dogodio pokušaj hapšenja.

„Vikala sam da zaustavljaju novinara“, ističući da policajci nisu mogli da ne vide logotipe informativnog kanala na automobilu, izjavila je Lala za BIRN.

Kako SafeJournalist dalje prenosi, tužilaštvo u Tirani potvrdilo je u saopštenju za štampu da u saradnji sa službom za unutrašnje poslove i žalbe i Ministarstvom unutrašnjih poslova sprovode dubinske provere u vezi sa incidentom.

Berjana Bino, istrazivačica mreže SafeJournalists u Albaniji, rekla je da „stvarni napadi na novinare nakon izveštaja sa lica mesta, rizikuju da postanu nova normalnost u Albaniji, a da policijci ne pokazuju osetljivost prema dužnosti novinara da izveštavaju o događajima i obaveštavaju javnost“.

Bino dodaje da vlasti obično osuđuju ovakve incidente, ali i da nakon toga slede „ograničene istrage i nedostatak transparentnosti u pogledu napretka istraga o napadima na novinare“.

Mreža SafeJurnalists, koja broji više od 8.200 medijskih profesionalaca na zapadnom Balkanu, poručuje da se solidariše sa kolegama iz Albanije i osuđuje napad na TV ekipu.

Traže jasnu osudu ovog napada od strane zvaničnika policije i takođe očekuju da vlasti sprovedu transparentnu istragu.

Najavili su i da će obavestiti sve relevantne domaće i međunarodne aktere oko oba slučaja napada.

„Svaki napad na novinare je napad na javni interes, demokratiju i prava svih građana“, zaključili su.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.