Danas: SAD šokirane Vučićevim autoritarizmom, impresionirane Kurtijevom demokratičnošću

FOTO: Džo Bajden (Bela kuća)

Administracija američkog predsednika Džozefa Bajdena će u nastavku pregovora o rešavanju kosovskog problema više „pritiskati“ predsednika Srbije Aleksandra Vučića nego kosovskog premijera Aljbina Kurtija, kako bi se došlo do nekog kompromisnog rešenja. 

To kaže za Danas nezvanično predstavnik diplomatskih krugova iz Vašingtona.

Sagovornik Danasa objašnjava: “U Vašingtonu su impresionirani Kurtijevom demokratičnošću“, a s druge strane, „šokirani Vučićevim autoritarizmom“.

Kako saznaje Danas, predsedniku Srbije, establišment SAD zamera, između ostalog, „nedostatak smisla za dijalog s političkim protivnicima, preteranu kontrolu nad medijima“, kao i „zapaljive izjave koje često daju on i pojedini njegovi saradnici o susedima Srbije na Zapadnom Balkanu“.

Što se Kurtija tiče, tvrdi se da „uživa podršku Amerike u većini političkih segmenata“, iako se smatra „neugodnijim sagovornikom“ Amerike od svog prethodnika na funkciji Avdulaha Hotija. U tom kontekstu, ističe se da „Kurti želi ono za šta se zalaže i Bajdenova administracija – da Kosovo dobije priznanje od strane Srbije“.

Izvor lista Danas objašnjava da Amerika očekuje da Kurti sprovede obećane reforme, „naročito one koje se odnose na vladavinu prava, uključujući borbu protiv korupcije“, te da „ozbiljno računaju“ i na kosovsku predsednicu Vjosu Osmani, koja „ima izuzetno dobre političke veze u krugovima bliskim Bajdenu“.

Osmani, koja se školovala na američkom Univerzitetu u Pitsburgu, je, podseća Danas, povodom stupanja na predsedničku dužnost Džozefa Bajdena, javno poručila predsedniku SAD:“ Na čelu naše savezničke države, Sjedinjenih Američkih Država, od danas je kosovski prijatelj… Želim vam puno sreće na mestu predsednika Sjedinjenih Država, sa snažnim uverenjem da su Amerikanci napravili pravi izbor i da će demokratija ove države i dalje biti referenca za celu planetu”.

U Stejt departmentu i dalje nezvanično tvrde da se Metju Palmer, neće još dugo zadržati na poziciji zamenika pomoćnika državnog sekretara u takozvanom “evropskom birou”, što bi značilo da će i biti razrešen dužnosti specijalnog predstavnika za Zapadni Balkan.

Kako objašnjava izvor Danasa: “Karen Donfrid, koja treba da bude imenovana za pomoćnicu državnog sekretara SAD za Evropu i Evroaziju, verovatno će izabrati novi tim, uključujući specijalnog predstavnika za Zapadni Balkan”. Donfrid je, podseća Danas, u aprilu nominovana za funkciju u Stejt departmentu, i to sa mesta predsednice nemačkog Maršalovog fonda, jednog od najuticajnijih tink-tenkova u Americi.

Donfrid: Suprotstavićemo se ruskoj agresiji

Karen Donfrid je prekjuče izjavila da kada bude izabrana na funkciju u Stejt departmentu namerava da se “suprotstavi neodgovornom i agresivnom ponašanju Rusije”. Ona je to ocenila na saslušanju nominovanih za pozicije pomoćnika državnog sekretara SAD pred Odborom Senata za spoljne poslove, preneo je portal Politiko. Kako je dodala:”Smatram da je to što Rusija koristi hemijsko oružje zastrašujuće i šokantno… Apsolutno bih se složila da je važno boriti se pravnim putem protiv ruskog uticaja i suprotstaviti se malignim aktivnostima te države”.

DanasPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.