Gazeta: SAD razmatra imenovanje specijalnog izaslanika za dijalog

Foto: Gazeta Express

Izvor: Gazeta Express (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Političari koji su upoznati sa regionom zapadnog Balkana više puta su upozoravali da nastavak „statusa kvo“ između Kosova i Srbije nije dobra stvar za bezbednost regiona. Ruski uticaj na Srbiju vidi se kao jedan od problema, jer bi se zvanični Beograd mogao povući sa puta integracije u EU. To je podstaklo SAD i Evropsku uniju da kontinuirano ulažu napore u pronalaženju konačnog rešenja koje bi uspostavilo dugoročnu stabilnost u regionu.

Ali Brisel i Vašington imaju nesuglasice, uprkos bliskoj saradnji kada je reč o završnici pregovora. EU je više puta naglasila izraz „sveobuhvatan i pravno obavezujući sporazum“, dok je Vašington otvoreno izjavio da bi deo konačnog sporazuma između Kosova i Srbije trebalo da bude uzajamno priznanje. Bivši američki predsednik Donald Tramp naglasio je to u svom pismu, dok je predsednik Džo Bajden to kazao u čestitki predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću povodom Dana državnosti Srbije.

Kakav će biti pristup nove američke administracije pregovorima između Prištine i Beograda?

U ekskluzivnom odgovoru za Gazeta Express, zvaničnici američke ambasade u Prištini kažu da Vašington u potpunosti podržava dijalog koji je vodio Brisel, citirajući pritom predsednika Bajdena koji je rekao da sveobuhvatan sporazum treba da dovede do uzajamnog priznanja, očuvanjem suvereniteta i teritorijalnog integriteta obe države.

„Sjedinjene Države u potpunosti podržavaju dijalog između Kosova i Srbije uz pomoć EU čiji je cilj sveobuhvatni sporazum o normalizaciji. Kao što je predsednik Bajden rekao, „sveobuhvatno rešenje koje će dovesti do uzajamnnog priznanja, očuvanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta obe države i jačanja njihovih demokratskih institucija, od suštinske je važnosti za napredak Kosova i Srbije. To bi poboljšalo bezbednost i prosperitet obe zemlje, unapredilo njihove težnje za članstvom ka Evropskoj uniji i drugim multilateralnim institucijama i podržalo trajni cilj slobodne i mirne Evrope“, rekla je ambasada za Gazeta Express.

„Suština bilo kog sporazuma mora doći od samih strana. Spremni smo da saslušamo i na bilo koji način pomognemo da podržimo obe strane i EU, kao posrednika, u pronalaženju međusobno dogovorenog rešenja. “

Da bi primenio takav pristup pregovorima, američki državni sekretar Antoni Blinken najavio je da razmatra imenovanje specijalnog izaslanika za region. Američka ambasada u Prištini je to potvrdila.

Upitan da li će biti imenovan specijalni izaslanik za dijalog Kosovo i Srbija, portparol ambasade citirao je sekretara Blinkena na saslušanju pred Senatskim komitetom za spoljne odnose, „Ako bude potvrđeno, pažljivo ću razmotriti pitanje specijalnog izaslanika za region“.

Tokom administracije Donalda Trampa, izaslanik Ričard Grenel predvodio je američke napore da se Kosovo i Srbija dovedu do sporazuma o ekonomskoj normalizaciji.

Sporazum je potpisan 4. septembra u Beloj kući, a Kosovo je već počelo da uživa svoje prve beneficije, počev od priznavanja nezavisnosti od Izraela, dok je pre nekoliko dana na snagu stupio američki sporazum o ulaganju.

Ostaje da se vidi koliko će intenzivno Bajdenova administracija pristupiti radu na postizanju konačnog sporazuma. Na Kosovu se očekuje da će ovo pitanje biti zatvoreno u toku ove godine, dok iz Brisela još uvek postoji skepticizam da se nešto uskoro može postići.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.